Τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές Υγείας στο Αγκίστρι, ανέδειξε πρόσφατα ο θανάσιμος τραυματισμός μίας 20χρονης.

Το Αγκίστρι είναι ένα άκρως τουριστικό νησί με 1.200 μόνιμους κατοίκους, αλλά οι δημόσιες δομές περίθαλψης δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το κορίτσι διακομίστηκε στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, αλλά η κατάστασή του κρίθηκε πολύ σοβαρή. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο "Αττικόν", όπου άφησε την τελευταία της πνοή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, η διακομιδή έγινε σωστά, καθώς τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφάλειας.

"Δεν μπορεί όμως να ανεχόμαστε αυτή τη κατάσταση με την υποστελέχωση στα νησιά", σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, για να εξηγήσει:

"Ο τρόπος που παρέχεται όμως η δημόσια υγεία στο νησί δεν φαίνεται να απασχολεί διαχρονικά το Κράτος. Υπάρχει ένα Περιφερειακό Ιατρείο που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 2 αγροτικοί ιατροί - που βρίσκονται εκεί με δική τους επιλογή, καθώς έληξε η θητεία τους και θα μπορούσαν να έχουν φύγει - και μία νοσηλεύτρια που ευτυχώς είναι από το νησί και όποτε παραστεί ανάγκη πέραν του ωραρίου της προσέρχεται στο περιφερειακό ιατρείο και παρέχει τις υπηρεσίες της. Υπάρχει ασθενοφόρο που είναι του Δήμου και κάνει τις διακομιδές με οδηγό του Δήμου. Χωρίς πληρώματα ασθενοφόρων".

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως το κορίτσι συνόδευσε αγροτικός γιατρός κατά τη διακομιδή του.

Όπως εξηγεί, πολλές φορές στο παρελθόν το Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού είχε μείνει με έναν μόνο αγροτικό γιατρό.

"Η κατάσταση είναι επισφαλής και αναδεικνύονται για άλλη μια φορά τα προβλήματα των υγειονομικών μονάδων των νησιών", υπογραμμίζει.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;
Επιστολή ΙΣΑ στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback του 2023
Ψυχοκοινωνική Προσέγγιση στον Καρκίνο του Πνεύμονα - Προοπτικές και Συμπεράσματα της FairLife L.C.C.