Ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ιατρείο Προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του Πνεύμονα στο νοσοκομείο "Σωτηρία", με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να ανιχνεύεται σε αρχικό στάδιο η νόσος και να είναι θεραπεύσιμη. Το ιατρείο το έχουν επισκεφτεί ήδη 53 άτομα, εκ των οποίων δύο άτομα έχουν διαγνωστεί με τη νόσο σε αρχικό στάδιο. Λειτουργεί κάθε Τετάρτη 11π.μ. με 13.00 μ.μ. και το κοινό μπορεί να κλείσει δωρεάν ραντεβού μέσω του 1535 ( ή www.1535.gr με κωδ. ιατρείου 09048).
Κατά πληροφορίες ανάλογα ιατρεία ΠΕΚΠ πρόκειται να λειτουργήσουν και σε άλλες δημόσιες δομές ανά την Ελλάδα.
Επιδημιολογικά στοιχεία:
O Καρκίνος Πνεύμονα είναι ο πιο συχνός και θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός νέων ασθενών με καρκίνο πνεύμονα είναι περίπου 9.000 ανά έτος και σημειώνονται ετησίως περίπου 8.300 θάνατοι από τη νόσο.
Παρότι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις βελτιώνονται συνεχώς ο καρκίνος πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από κακοήθειες δεδομένου ότι ~79% των ασθενών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου όπου η ριζική θεραπεία δεν είναι δυνατή.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου πνεύμονα (ΠΕΚΠ) σε ασθενείς υψηλού κινδύνου μειώνει τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο πνεύμονα έως και 26% ενώ οι καρκίνοι πνεύμονα που ανιχνεύονται μέσω ΠΕΚΠ είναι σε ποσοστό >70% σε αρχικό στάδιο της νόσου, το οποίο είναι δυνητικά ιάσιμο.
Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη εθνικά προγράμματα ΠΕΚΠ στις ΗΠΑ, Κίνα, Νότια Κορέα και στην Ευρώπη (Κροατία, Πολωνία, Τσεχία).
Ομάδα Εργασίας Κατευθυντήριων Οδηγιών και Προτεινόμενης Διαδικασίας Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου Πνεύμονα (ΠΕΚΠ) στην Ελλάδα.
Ηellenic Task Force on Lung Cancer Screening
Συντονιστές : Γ. Χαρδαβέλλα, Ι. Γκιόζος
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μία διεπιστημονική ομάδα 55 επιστημόνων υγείας με ειδικό ενδιαφέρον στον Καρκίνο Πνεύμονα (πνευμονολόγοι, ακτινολόγοι, χειρουργοί θώρακος, νοσηλευτής, επισκέπτρια υγείας, βιβλιοθηκονόμος τομέα υγείας) οι οποίοι σε συνεργασία με εκπροσώπους ασθενών θέσπισαν ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου πνεύμονα (ΠΕΚΠ) στη χώρα μας και προτεινόμενη διαδικασία εφαρμογής του για την Ελλάδα.
Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) (Ομάδα Καρκίνου Πνεύμονα) η οποία συνεργάστηκε με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς, Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ) και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Την προσπάθεια υποστηρίζει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και η «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Η ομάδα διαθέτει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση γεωγραφικής κατανομής και άσκησης κλινικού έργου δηλαδή τα μέλη της ομάδας ασκούν κλινικό έργο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή στο Πανεπιστήμιο ή στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας και το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να ληφθούν υπόψη και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας αλλά και η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας .
Αναλυτικά, η διεπιστημονική ομάδα πραγματοποίησε ανασκόπηση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, μελέτησε τα ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα καρκίνου πνεύμονα και τις δυνατότητες των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα (Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2023) και προέβη σε ομόφωνη θέση για τις κατευθυντήριες οδηγίες και την προτεινόμενη διαδικασία για τη χώρα μας.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες και η προτεινόμενη διαδικασία διενέργειας ΠΕΚΠ θα επικαιροποιούνται ανά διετία ή αναλόγως εξελίξεων ή/και διαμορφωνόμενων αναγκών.
Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο πνεύμονα (ΠΕΚΠ) είναι η διενέργεια εξετάσεων πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό και έχουν χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου» για την ανάπτυξη καρκίνου πνεύμονα στο μέλλον.
Υποψήφιοι για τον ΠΕΚΠ στη χώρα μας προτείνεται να είναι άτομα τα οποία είναι:
- Άτομα ηλικίας 50 - 80 ετών.
- Καπνιστές ≥20 py (δηλ όσοι καπνίζουν τουλάχιστον 1 πακέτο τσιγάρα την ημέρα για τουλάχιστον 20 έτη ή ισοδύναμα).
- Πρώην καπνιστές ≥20 py οι οποίοι διέκοψαν την τελευταία 15ετία.
- Δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο οποιουδήποτε οργάνου ή/και αιματολογικό καρκίνο την τελευταία 5ετία
- Σε καλή γενική κατάσταση και σε σχέση με τα υπόλοιπα συνοσήματά τους δηλ άτομα που αν διαγνωσθούν με καρκίνο πνεύμονα μέσω του ΠΕΚΠ θα μπορούσαν να υποβληθούν σε ριζική θεραπεία για αυτόν (π.χ χειρουργείο).
Ο ΠΕΚΠ στη χώρα μας προτείνεται να αποτελείται από αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας και ταυτόχρονη πρόσβαση σε συμβουλευτική και ιατρείο διακοπής καπνίσματος για τους νυν καπνιστές. Η αξονική θα γίνεται ανά διετία αλλά σε ορισμένους συμμετέχοντες οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου πνεύμονα σε σχέση με τους λοιπούς συμμετέχοντες, θα προσφέρεται ετήσια.
Οι υποψήφιοι για ΠΕΚΠ προτείνεται να αναγνωρίζονται μέσω πολλαπλών τρόπων στην κοινότητα (π.χ ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σύστημα taxisnet, ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμών κλπ) και στη συνέχεια θα ενημερώνονται σχετικά με τον ΠΕΚΠ και εφόσον συμφωνούν θα εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Το προτεινόμενο πλάνο διαχείρισης των ευρημάτων θα καθορίζεται από τα κέντρα ΠΕΚΠ και για όλα τα στάδια θα ενημερώνεται ο συμμετέχων στο πρόγραμμα και ο ιατρός που τον παρέπεμψε.
Η προτεινόμενη διαδικασία καθορίζει αναλυτικά τον τρόπο προσέγγισης και ενημέρωσης του κοινού (άτομα υψηλού κινδύνου), την πρόσβασή του στον ΠΕΚΠ, την παροχή όλων των σταδίων ΠΕΚΠ από τους συνεργαζόμενους παρόχους (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια), τις προϋποθέσεις για την παροχή ΠΕΚΠ από κέντρα και ιατρικό προσωπικό, τις προδιαγραφές των ακτινολογικών εργαστηρίων για την παροχή ΠΕΚΠ, τα κριτήρια ποιότητας και τη διαδικασία ελέγχου ποιότητας και αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας ΠΕΚΠ.
Η προτεινόμενη διαδικασία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και αναμένεται η υιοθέτηση από την Πολιτεία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας