O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τις νέες εκδόσεις του πρότυπου καταλόγου βασικών φαρμάκων και του καταλόγου βασικών παιδιατρικών φαρμάκων. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νέα σκευάσματα για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του καρκίνου, των μολυσματικών ασθενειών και των καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Οι ενημερωμένες λίστες στοχεύουν στη διευκόλυνση της μεγαλύτερης πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα που παρουσιάζουν σαφή κλινικά οφέλη. Οι θεραπείες θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως, χωρίς παράλληλα να θέσουν σε κίνδυνο τους προϋπολογισμούς των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

"Για περισσότερα από 40 χρόνια, οι χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στον Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του ΠΟΥ", δήλωσε ο δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Ωστόσο, κατά τον ίδιο "η αύξηση των τιμών και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας προκάλεσαν σε όλες τις χώρες αυξανόμενα προβλήματα όσον αφορά τη διασφάλιση της συνεπούς και δίκαιης πρόσβαση σε πολλά βασικά φάρμακα αλλά και θέματα ποιότητας".

Οι προτεινόμενες αλλαγές ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό φαρμάκων στο EML και το EMLc σε 502 και 361, αντίστοιχα.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια, εξουθενωτική ασθένεια του νευρικού συστήματος που επηρεάζει περίπου 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μέχρι τώρα, κανένα φάρμακο για τη θεραπεία της ασθένειας δεν έχει συμπεριληφθεί στο EML. Το 2023 τρία φάρμακα που μπορούν να καθυστερήσουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξή της -  cladribine, glatiramer acetate and rituximab  - προστίθενται στο EML, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό δεδομένης της μεγάλης παγκόσμιας επιβάρυνσης της ΣΚΠ. 

Καρδιαγγειακά 

Έχουν προστεθεί συνδυασμοί σταθερής δόσης πολλαπλών φαρμάκων για την πρόληψη ασθενειών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, όπως χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση με ή χωρίς ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη).

Μεταδοτικές ασθένειες

Τα νέα φάρμακα που αναφέρονται για μολυσματικές ασθένειες περιλαμβάνουν τα εξής:

  • ceftolozane + tazobactam, ένα αντιβιοτικό αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των δύσκολων στη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από την ανθεκτική στην καρβαπενέμη Pseudomonas aeruginosa.
  • pretomanid για τη θεραπεία της πολυανθεκτικής ή ανθεκτικής στη ριφαμπικίνη φυματίωσης.
  • ravidasvir (να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με sofosbuvir) για τη θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C σε ενήλικες.
    μονοκλωνικά αντισώματα για τη νόσο του ιού Έμπολα.

Αντικαρκινικά 

Προστέθηκαν δύο νέες θεραπείες για τον καρκίνο: η πεγκυλιωμένη λιποσωμική δοξορουβικίνη για το σάρκωμα Kaposi και η πεγκφιλγραστίμη για την τόνωση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και τη μείωση της τοξικής επίδρασης ορισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων στον μυελό των οστών. Οι ενδείξεις για πολλά αντικαρκινικά φάρμακα για παιδιά που περιλαμβάνονται ήδη στο EMLc επεκτάθηκαν για να συμπεριλάβουν νέους τύπους παιδικών καρκίνων (αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα, ιστιοκύττωση κυττάρων Langerhans και λέμφωμα Burkitt).  

Άλλες ενημερώσεις

Διαβήτης - οι τρέχουσες λίστες για την ανθρώπινη ινσουλίνη στο EML και το EMLc επεκτείνονται με τα συστήματα χορήγησης φυσιγγίων και προγεμισμένης πένας λόγω των πλεονεκτημάτων τους για τους ασθενείς σε σχέση με τα φιαλίδια και τις σύριγγες όσον αφορά την ευκολία χρήσης, τη μεγαλύτερη ακρίβεια δοσολογίας και τη βελτιωμένη προσκόλληση. 

Συνθήκες ψυχικής υγείας 

Συμπεριλήφθηκαν δύο νέα φάρμακα – acamprosate και naltrexone – για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης αλκοόλ.

Βασικά φάρμακα για παιδιά - έγιναν ενημερώσεις σε παρατιθέμενες συνθέσεις με περισσότερα από 70 φάρμακα του EMLc για να διασφαλιστεί ότι περιλαμβάνονται οι κατάλληλες δοσολογικές μορφές και περιεκτικότητες για χρήση σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Επίσης προστέθηκε έτοιμη θεραπευτική τροφή για τη θεραπεία του σοβαρού οξέος υποσιτισμού σε βρέφη και παιδιά έως 5 ετών.

Δεν συνιστώνται εφαρμογές: Συνολικά 32 εφαρμογές δεν συνιστώνται συμπεριλαμβανομένων: αγωνιστές υποδοχέα πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης για απώλεια βάρους στην παχυσαρκία, risdiplam για τη θεραπεία της μυϊκής ατροφίας της σπονδυλικής στήλης, δονεπεζίλη για τη θεραπεία της άνοιας λόγω της νόσου Alzheimer, CAR-T cell θεραπείες για λέμφωμα και ταχείας δράσης από του στόματος διαβλεννογονική φαιντανύλη για τον παροξυσμικό πόνο του καρκίνου. 

Πηγές:
https://www.who.int/news/item/26-07-2023-who-endorses-landmark-public-health-decisions-on-essential-medicines-for-multiple-sclerosis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών