Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε  στο Frontiers in Nutrition έδειξε για πρώτη φορά ότι η αυξημένη κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων θα μπορούσε πιθανόν να προστεθεί στη λίστα των παραγόντων κινδύνου για νεφρολιθίαση. Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Ο Dr. Shan Yin, του Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College, στην Κίνα δήλωσε οτι είναι η πρώτη έρευνα που αναφέρει την παραπάνω σχέση. Η μελέτη δείχνει ότι ο περιορισμός της πρόσληψης ενδεχομένως μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη δημιουργίας πετρών στα νεφρά.

Αναλύθηκαν στοιχεία 28.303 ανθρώπων, που συλλέχτηκαν μεταξύ 2007 έως 2018. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αν είχαν ιστορικό νεφρολιθίασης.

Υπολογίστηκε η καθημερινή πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και άλλα στοιχεία διατροφής.

Στην έναρξη, συμμετέχοντες με υψηλότερη πρόσληψη έτειναν να έχουν μεγαλύτερη εμφάνιση νεφρολιθίασης.

Η μέση πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων ήταν 272,1 θερμίδες την ημέρα.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι μετά από προσαρμογή, το ποσοστό ενεργειακής πρόσληψης από προστιθέμενα σάκχαρα συνδεόταν θετικά με τη νεφρολιθίαση.

Για παράδειγμα, συμμετέχοντες των οποίων η πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων ήταν μεταξύ του υψηλότερου 25% του πληθυσμού είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νεφρολιθίαση κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οσοι λάμβαναν περισσότερο από το 25% της ενέργειας από πρόσθετα σάκχαρα είχαν 88% περισσότερες πιθανότητες έναντι όσων λάμβαναν λιγότερο από το 5% της συνολικής ενέργειας από πρόσθετα σάκχαρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ά. Γεωργιάδης: Διαθέσιμος από 22 Ιουλίου ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς των πιθήκων
Σημάδια ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία
Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων (mpox)