Όλοι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα—λύπη μετά από έναν χωρισμό ή άγχος πριν από ένα μεγάλο γεγονός της ζωής. Πότε όμως αυτά τα συναισθήματα γίνονται προβληματικά;
Μερικές φορές, το μυαλό μας στρέφεται εναντίον μας. Άσχημες και επίμονες σκέψεις, στρες που δεν λέει να φύγει με τίποτα – τα πιο κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί έχετε αυτές τις σκέψεις και τα αισθήματα, και γιατί ενεργείτε έτσι. Επιπλέον, θα σας διδάξει μεθόδους για να ενεργείτε διαφορετικά και να έχετε περισσότερο έλεγχο στην κατάσταση.
Αν έχετε κακή ψυχική υγεία, μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστείτε σε αλλαγές όπως χωρισμός, η μετακόμιση, η απώλεια ή το να γίνετε γονείς. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, να αναπτύξετε ανθεκτικότητα και να διατηρήσετε μια κατάσταση ψυχικής ευεξίας.
Η ψυχική ασθένεια μπορεί να μοιάζει με:
Απελπισία
Απάθεια
Θυμό
Άγχος
Ενοχή
Εξάντληση
Αϋπνία
Τόσο η κακή ψυχική υγεία όσο και η ψυχική ασθένεια είναι εξίσου καλοί λόγοι για να αναζητήσετε θεραπεία.
Αν έχω δοκιμάσει παλιότερα και δεν πήγε καλά;
Πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν τη ψυχοθεραπεία επειδή δεν πιστεύουν ότι τα προβλήματά τους είναι αρκετά σοβαρά, αλλά δεν χρειάζεστε έναν μεγάλο λόγο για να ξεκινήσετε τη θεραπεία – πόσο μάλλον, ο σκοπός είναι να μην φτάσετε ποτέ εκεί και να μάθετε με επιτυχία να αντιμετωπίζετε τις καθημερινές προκλήσεις.
Μερικοί άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία για να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους. Άλλοι για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, τις σχέσεις ή την παραγωγικότητά τους. Άλλοι αναζητούν βοήθεια για να πετύχουν τους στόχους τους ή επειδή δεν είναι ευχαριστημένοι και δεν ξέρουν γιατί. Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω είναι καλός λόγος για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, ακόμα κι αν δεν σας φαίνονται ως προβλήματα με την παραδοσιακή έννοια. Μην ξεχνάτε ότι η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία. Το αν λειτουργεί για εσάς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο χρόνος, η προσπάθεια και ο/η ειδικός που έχετε επιλέξει.
Η θεραπεία είναι μια διαδικασία που θα σας βάλει σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, επομένως η εύρεση ενός ψυχολόγου που εμπιστεύεστε και έχετε καλή σχέση είναι ζωτικής σημασίας. Οι ψυχολόγοι έχουν επίσης διαφορετικές ειδικότητες και προσεγγίσεις. Για να λειτουργήσει η θεραπεία, πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο θεραπευτή για εσάς.
Δεν είναι ασυνήθιστο για ανθρώπους να δοκιμάζου διάφορους ψυχολόγους μέχρι να νιώσουν μια άνεση για να μιλήσουν – βέβαια, αυτό δεν είναι και η πιο οικονομική επιλογή πάντα, και θα ήταν παράλογο να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι ακόμα και με το κοινωνικό στίγμα γύρω από την ψυχοθεραπεία να έχει σχεδόν εξαφανιστεί (ευχαριστούμε, καραντίνα), οι άνθρωποι με περισσότερους πόρους πιθανότατα θα έχουν μεγαλύτερο εύρος επιλογών. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει κάτι για τα αποτελέσματα της θεραπείας ή και την ποιότητα του θεραπευτή, προφανώς.
Κι αν δεν είμαι έτοιμος;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Ίσως να μην χωράει στον προϋπολογισμό σας. Ίσως έχετε άλλες προτεραιότητες. Ίσως φοβάστε ότι θα ξαναζήσετε κάποιο τραύμα. Δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ποτέ κατάλληλη στιγμή. Αν δεν θέλετε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, δεν σας αναγκάζει κάποιος να το κάνετε. Μορεί όμως να είναι χρήσιμο να προσδιορίσετε γιατί δεν το θέλετε – ακόμα κι αυτό θα είναι μια έξτρα πληροφορία που μπορεί να σας βοηθήσει.
Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την ψυχική σας υγεία, δεν είστε μόνοι. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πάρα πολύ κοινά. Ούτε η ύπαρξή τους, ούτε η ψυχοθεραπεία για να τις ξεπεράσετε δεν σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος μαζί σας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές