Ένα διπλό κρεβάτι λένε ότι είναι καλύτερο όταν κοιμούνται δύο άτομα πάνω του. Ή μήπως δεν έχουν δίκιο;

Πολλά ζευγάρια δεν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι τα βράδια, ακόμα και αν ζουν στο ίδιο σπίτι. Ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλός: Κοιμούνται καλύτερα μόνοι και είδαν (συχνά με πολλές δοκιμές) ότι ένας σύντροφος δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Σημαίνει όμως η ΄΄θυσία΄΄ του να κοιμάστε μαζί κάτι για τη σχέση σας; Είναι κάποιου είδους συμβιβασμός;

Ή μήπως ο καλύτερος ύπνος θα είναι εν τέλει ακόμα καλύτερος για τη σχέση σας;

Ο μύθος του "μην πηγαίνετε ποτέ στο κρεβάτι μαλωμένοι"

Είναι μια από τις πιο παλιές συμβουλές για σχέσεις που υπάρχουν. Και όμως, μερικές φορές το να αφήσουμε τον καυγά στη μέση και να πέσουμε για ύπνο - μαζί ή χωριστά - μπορεί να είναι η καλύτερη εναλλακτική. Ειδικά αν υπολογίσουμε πόσο εύκολο είναι για έναν καυγά να ξεφύγει. Δεν χρειάζεται καν να φταίει ο σύντροφός μας με κάτι που θα πει: Μπορεί απλώς το στρες της ημέρας να ήταν τόσο πολύ, που στο τέλος να ξεσπάσουμε πάνω του, ή να ξεσπάσει πάνω μας εκείνος. Το να έχουμε τον αυτοέλεγχο να πούμε "Ας κάνουμε ένα διάλειμμα για ύπνο" μπορεί να είναι πιο παραγωγικό.

Και αν δεν έχουμε μαλώσει;

Εντάξει, ας πάμε στις κανονικές συμβουλές για ύπνο, αντί για τις συναισθηματικές συμβουλές: Όπως φαντάζεστε, είναι πολύ φυσικό ορισμένοι άνθρωποι να έχουν μάθει να κοιμούνται μόνοι τους και το να μοιράζονται ένα κρεβάτι να τους ταράζει τον ύπνο. Και όταν η ποιότητα του ύπνου ελαττώνεται, ελαττώνεται συνολικά το επίπεδο ζωής, καθώς και η διάθεσή μας. Και αυτά τα δύο πράγματα δεν είναι ιδανικά για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

Το να αποφασίσετε να σταματήσετε να κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι δεν χρειάζεται να σημαίνει απολύτως τίποτα για τη σχέση σας - εφόσον τουλάχιστον ο ύπνος αποτελεί τη μοναδική και αληθινή αιτία. Δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακοιμηθείτε μαζί ποτέ, δεν σημαίνει ότι αποφεύγετε ο ένας τον άλλο. Αν σημαίνει όμως πως θα κοιμάστε πιο άνετα το βράδυ, τα αποτελέσματα στη σχέση σας (και στην υγεία σας πάνω από όλα) θα γίνουν φανερά.

Εμφανίζει επίσης ενδιαφέρον το πώς μοιράζονται τα ποσοστά ζευγαριών που κοιμούνται χωριστά ανά γενιές. Μια πρόσφατη έρευνα από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου δείχνει ότι περισσότεροι από το 1/3 των ανθρώπων λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν χωριστά για να κοιμάται καλύτερα ο/η σύντροφός τους. Το 43% των millennials αναφέρει ότι κοιμάται χωριστά από τον σύντροφο, ακολουθούμενο από το 33% της Generation X, το 28% της Generation Z και το 22% των baby boomers - οι boomers είναι η κατεξοχήν γενιά που ανατράφηκε με το "μην κοιμάστε μαλωμένοι" που αναφέραμε πιο πάνω.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα δεν χρειάζεται να σημαίνει κάτι για τηνσεξουαλική σας ζωή. Μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το σεξ όσο συχνά θέλετε. Σε σχέση με άλλες αλλαγές στους άγραφους (και συχνά παρωχημένους) νόμους της μονογαμίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άφθονο στρες μέχρι να προσαρμοστείτε (από το να ανοίξετε τη σχέση σας σεξουαλικά μέχρι το να σκεφτείτε την πιθανότητα της πολυσυντροφικότητας), το να κοιμάστε σε χωριστά κρεβάτια μάλλον δεν θα είναι εστία έντασης. Ειδικά αν συνειδητοποιήσετε και οι δυο σας ότι ξυπνάτε πιο ξεκούραστοι το πρωί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου