Το γαλακτικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δρα ως πηγή ενέργειας για να τροφοδοτήσει το σώμα σας. Ο μυϊκός ιστός και τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγουν γαλακτικό οξύ όταν το σώμα σας διασπά τη γλυκόζη και δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να δημιουργήσει τη συνηθισμένη του ενέργεια.Η παραγωγή γαλακτικού οξέος συνήθως συνδέεται με την έντονη άσκηση και συχνά κατηγορείται για τον μυϊκό πόνο μετά από μια γερή προπόνηση. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το γαλακτικό οξύ δεν προκαλεί πόνο στους μυς και είναι επίσης μια σημαντική πηγή ενέργειας για την υποστήριξη κυττάρων, ιστών και οργάνων σε καθημερινές λειτουργίες που απαιτούν πολύ οξυγόνο.
Τι ρόλο έχει το γαλακτικό οξύ στον οργανισμό;
*Δημιουργία ενέργειας για την τροφοδοσία των κυττάρων όταν απαιτούν περισσότερο οξυγόνο από αυτό που παρέχει το σώμα σας.
*Δίνουν σήμα στα κύτταρά σας για να δημιουργήσουν μια ανοσολογική απόκριση για τραυματισμούς και λοιμώξεις.
Όταν το σώμα σας εργάζεται σκληρά και δεν μπορεί να παρέχει αρκετό οξυγόνο στους μυς και τους ιστούς σας, το σώμα σας αρχίζει να διασπά τη γλυκόζη για να δημιουργήσει ενέργεια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αναερόβια γλυκόλυση. Κατά τη διάρκεια της αναερόβιας γλυκόλυσης, το γαλακτικό οξύ παράγεται ως υποπροϊόν στους μυς σας. Στη συνέχεια, το γαλακτικό οξύ ταξιδεύει στην κυκλοφορία του αίματος και διασπάται. Το σώμα σας επαναχρησιμοποιεί ένα μέρος του ως ενέργεια.
Οι μύες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του γαλακτικού οξέος στο σώμα σας. Ωστόσο, ιστοί και όργανα όπως το δέρμα και ο εγκέφαλος παράγουν επίσης γαλακτικό οξύ.
Τι προκαλεί τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στο σώμα;
Το γαλακτικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και στο αίμα όταν παράγεται πιο γρήγορα από ό,τι χρειάζονταιτο συκώτι και τα νεφρά σας για να το διασπάσουν. Αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων που απαιτούν πολύ οξυγόνο, όπως η αερόβια άσκηση. Το σώμα μπορεί συνήθως να ελέγξει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος προτού προκαλέσει επιπλοκές.
Όταν το σώμα σας αρχίζει να συσσωρεύει γαλακτικό οξύ κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης, μπορεί να έχετε προσωρινά συμπτώματα γαλακτικής οξέωσης όπως:
Μυϊκό κάψιμο ή τρέμουλο
Κράμπες
Αδυναμία
Δύσπνοια
Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος συχνά ενοχοποιείται για τον μυϊκό πόνο μια μέρα μετά από την έντονη άσκηση. Αυτό όμως δεν είναι ακριβές. Τα ιόντα υδρογόνου στο γαλακτικό οξύ είναι υπεύθυνα μόνο για την προσωρινή μυϊκή ενόχληση κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, η οποία θα εξαφανιστεί λίγη ώρα μετά.
Οι έντονες προπονήσεις συνήθως δεν προκαλούν γαλακτική οξέωση, καθώς το σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει τη συσσώρευση του γαλακτικού οξέος προτού γίνει επικίνδυνη. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν δύο τύπους γαλακτικής οξέωσης που μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή: Τύπου Α και Τύπου Β.
Οι καταστάσεις που προκαλούν γαλακτική οξέωση τύπου Α, την πιο κοινή μορφή, περιλαμβάνουν:
Αναιμία
Συγκοπή
Σήψη
Σοκ
Πνευμονοπάθεια
Οι καταστάσεις που προκαλούν γαλακτική οξέωση τύπου Β περιλαμβάνουν:
Υπερβολικά επίπονη άσκηση
Διαβητική κετοξέωση
Νεφροπάθεια
Ηπατική νόσος
Λευχαιμία
Ορισμένα φάρμακα για τον HIV, όπως οι αναστολείς της νουκλεοσιδικής ανάστροφης μεταγραφάσης (NRTIs)
Ένα φάρμακο για διαβήτη τύπου 2, η μετμορφίνη
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη γαλακτική οξέωση και σε σοβαρές περιπτώσεις οδηγεί σε θάνατο. Οι γιατροί συνήθως εστιάζουν στη θεραπεία της ιατρικής κατάστασης που προκάλεσε τηνγαλακτική οξέωση τύπου Α ή τύπου Β. Θεραπείες που βοηθούν στην αύξηση του οξυγόνου στον ιστό όπως και ορός με υγρά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γαλακτικού οξέος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μητσοτάκης στη Βουλή: Δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους
Συμβουλές για να νικήσετε το κοινωνικό άγχος
Ξεκίνησε η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης - Τι αναμένεται