Η ακρόαση μουσικής και ένα φλιτζάνι καφέ είναι μερικές από τις καθημερινές χαρές που μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου με τρόπο  που να βελτιώνει τη νοητική επίδοση -όπως σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και μνήμη.

Αυτό έδειξε νέα έρευνα του NYU Tandon School of Engineering, που αφορούσε την MINDWATCH, καινοτόμο τεχνολογία παρακολούθησης του εγκεφάλου.

Το MINDWATCH, που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα 6 χρόνια από την Rose Faghih, είναι αλγόριθμος που αναλύει την εγκεφαλική δραστηριότητα κάποιου από στοιχεία που συλλέγονται μέσω φορετής συσκευής που μπορεί να παρακολουθήσει  ηλεκτροδερματική δραστηριότητα. Αυτή η δραστηριότητα αντικατοπτρίζει αλλαγές στην ηλεκτρική αγωγιμότητα που προκαλούνται από συναισθηματικό στρες το οποίο συνδέεται με εφίδρωση.

Στη νέα έρευνα, στο Nature Scientific Reports, συμμετέχοντες φορούσαν ταινίες στον καρπό που παρακολουθούσε το δέρμα και στο κεφάλι που παρακολουθούσε τον εγκέφαλο και ολοκλήρωσαν νοητικά τεστ ακούγοντας μουσική, πίνοντας καφέ και μυρίζοντας αρώματα που ανταποκρίνονταν στις ατομικές τους προτιμήσεις. Επίσης ολοκλήρωσαν τα τεστ χωρίς τα παραπάνω.

Ο αλγόριθμος MINDWATCH αποκάλυψε ότι η μουσική και ο καφές αλλάζουν τη διέγερση του εγκεφάλου βάζοντας τους συμμετέχοντες σε κατάσταση που θα μπορούσε να ρυθμίζει την απόδοση στις εργασίες που απαιτούν εργασιακή μνήμη.

Το MINDWATCH εντόπισε ότι οι παράγοντες διέγερσης προκάλεσαν αύξηση της δραστηριότητας κυμάτων βήτα που συνδέονται με κορύφωση στη νοητική επίδοση.

Το άρωμα είχε μετρίως θετική επίδραση επίσης.

Τελικός στόχος είναι το MINDWATCH να συμβάλει σε τεχνολογία που θα μπορούσε στον καθένα να επιτρέπει να παρακολουθεί τη νοητική διέγερση του εγκεφάλου του σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας στιγμές έντονου στρες, για παράδειγμα. Τότε θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον σε απλές παρεμβάσεις, ίσως ακρόαση μουσικής, για να βρεθεί σε κατάσταση στην οποία θα αισθάνεται καλύτερα και θα ολοκληρώνει εργασίες με μεγαλύτερη επιτυχία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τρία είδη μουσικής- ζωηρής, χαλαρωτικής και μουσικής που συνέθεσε τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με τις προτιμήσεις του κάθε συμμετέχοντα.

Οικεία, ζωηρή μουσική είχε μεγαλύτερα κέρδη στην επίδοση έναντι της χαλαρωτικής μουσικής.

Ενώ η μουσική που συνέθεσε η τεχνητή νοημοσύνη  είχε τα μεγαλύτερα κέρδη, χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθεί το εύρημα.

Ο καφές οδήγησε σε εμφανή αλλά λιγότερο έντονα κέρδη στην επίδοση σε σχέση με τη μουσική, ενώ το άρωμα είχε τα πιο μέτρια κέρδη.

Πηγές:
Nature Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σημάδια ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία
Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων (mpox)
Γιατί έχουμε μυϊκούς πόνους μετά την προπόνηση