Πολλοί από εμάς είμαστε συνηθισμένοι να περνάμε πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, είτε για τη δουλειά μας είτε για διασκέδαση. Και αν κλείσουμε τον υπολογιστή, πολύ πιθανό είναι να πιάσουμε αμέσως το κινητό. Και ενώ αυτό μπορεί να είναι προβληματικό σε αρκετά επίπεδα, δεν είμαστε εδώ για να το αναλύσουμε κοινωνικά ή συναισθηματικά όλο αυτό. Επαγγελματικά ή όχι, οι οθόνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής για τους περισσότερους από εμάς.
Τι συμβαίνει όμως με τα μάτια μας; Αυτό μπορούμε να το αναλύσουμε.
Το κοίταγμα οθονών για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να κάνει τα μάτια ενός ατόμου να ‘’λειτουργούν’’ περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό τα καταπονεί και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης. Τα μάτια υφίστανται μεγαλύτερη πίεση όταν κοιτάζουμε οθόνες σε σχέση με όταν διαβάζουμε τυπωμένες λέξεις σε μια σελίδα, μιας και δεν υπάρχουν οι παράγοντες της αντίθεσης και της αντανάκλασης. Η λάμψη του φωτός είναι ιδιαίτερα σκληρή για τα μάτια μας.
Βέβαια, αυτοί δεν είναι οι μόνοι παράγοντες. Το πόσο κοντά καθόμαστε στην οθόνη είναι εξίσου σημαντικό, όπως και από ποια γωνία την κοιτάζουμε. Αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο την όραση, αλλά και τη στάση του σώματός μας. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας λιγότερο συχνά όταν κοιτάμε οθόνες. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να κάνει κακό επειδή τα μάτια μας θα καθαρίζονται και θα λιπαίνονται λιγότερο, οδηγώντας στα δυσάρεστα συμπτώματα της καταπόνησης. Μερικά από αυτά είναι:
- δυσφορία στα μάτια
- ξηρά, ερεθισμένα μάτια ή αίσθηση καψίματος
- θολή όραση όταν βλέπετε οθόνες ή κοιτάζετε μακριά
- δυσκολία στην επανεστίαση
- ευαισθησία σε έντονα φώτα
- πονοκέφαλος
- πόνος στον αυχένα και στους ώμους.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Μια καλή πρακτική είναι ο κανόνας 20-20-20. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάθε 20 λεπτά χρήσης οθόνης να κοιτάτε κάτι που βρίσκεται 20 πόδια μακριά (6 μέτρα) για 20 δευτερόλεπτα. Αυτό μπορεί να ξεκουράσει τα μάτια σας. Μια άλλη καλή άσκηση είναι να δοκιμάσετε να εναλλάσσετε αργά την εστίαση σε κάτι μακρινό και σε κάτι κοντινό. Πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις φωτεινότητας της οθόνης σας για να μειώσετε την κούραση λόγω της αντανάκλασης του φωτός. Και μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τακτικά τα μάτια σας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια