Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer's Disease από επιστήμονες του Virginia Tech Carilion School of Medicine, έδειξε ότι τα επίπεδα στον εγκέφαλο διατροφικής λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, λυκοπένιου και βιταμίνης E σε πάσχοντες από Alzheimer ήταν τα μισά έναντι όσων είχαν φυσιολογικό εγκέφαλο.
Υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης από τη διατροφή έχουν συνδεθεί με καλύτερη νοητική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας ή Alzheimer.
Η νέα έρευνα, για πρώτη φορά έδειξε ελλείψεις σε σημαντικά αντιοξειδωτικά σε εγκέφαλο με Alzheimer.
Τα αποτελέσματα είναι σε ευθυγράμμιση με έρευνες σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού που έδειξαν ότι ο κίνδυνος για νόσο Alzheimer ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε όσους κατανάλωναν πολλά καροτενοειδή ή είχαν υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο αίμα ή συσσωρευμένα στον αμφιβληστροειδή, δήλωσε η Kathleen Dorey. Η ερευνήτρια πιστεύει ότι η πλούσια σε καροτενοειδή διατροφή συμβάλλει στην καλή διατήρηση του εγκέφαλου σε όλες τις ηλικίες.
Σε έρευνα που εστίασε σε καροτενοειδή στον εγκέφαλο ανθρώπων με και χωρίς τη νόσο, η ομάδα έδειξε ότι εγκέφαλοι με νευροπαθολογία Alzheimer είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, λυκοπένιου και τοκοφερολών.
Συγκεντρώσεις λυκοπένιου, ζεαξανθίνης και ρετινόλης ήταν στο ήμισυ σε σχέση με συγκεντρώσεις που είχαν στον εγκέφαλο άνθρωποι χωρίς Alzheimer.
Οι νέες ενδείξεις ελλείψεων καροτενοειδών και τοκοφερολών στον εγκέφαλο ανθρώπων με Alzheimer στηρίζουν περαιτέρω τις ενδείξεις ότι μεγαλύτερη πρόσληψη καροτενοειδών μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει τη νοητική εξασθένηση πριν και ίσως και μετά από διάγνωση νόσου Alzheimer.
Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε