Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη προειδοποιούνται επειγόντως να μην φέρουν προϊόντα χοιρινού κρέατος στην Αυστρία. Ο λόγος είναι η αύξηση των κρουσμάτων της πανώλης των χοίρων, ιδίως σε δημοφιλείς προορισμούς διακοπών, όπως η Κροατία, η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τονίζουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους ο Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (AGES) και το αυστριακό υπουργείο Υγείας. Ειδικά το κρέας από ιδιωτική παραγωγή ενέχει μεγάλο κίνδυνο.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) είναι μια μεταδοτική, κυρίως εμπύρετη νόσος των ζώων. Προσβάλλει τους οικόσιτους και τους άγριους χοίρους. Δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης για άλλα ζωικά είδη ή τον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην Αυστρία. Ωστόσο, λόγω των πολυάριθμων κρουσμάτων στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, ο κίνδυνος εισαγωγής είναι πολύ υψηλός, ιδίως κατά την περίοδο των ταξιδιών, καθώς θα είχε σοβαρές συνέπειες για τα ζώα και τις εκμεταλλεύσεις, προειδοποιεί η AGES.
Απαγορεύεται η μεταφορά δυνητικά προσβεβλημένων προϊόντων χοιρινού κρέατος (ωμό ζαμπόν, λουκάνικα, κρεατοσκευάσματα κ.λπ.) από χώρες εκτός ΕΕ. Από τις χώρες της ΕΕ επιτρέπεται η μεταφορά οικιακών ποσοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι ο παραγωγός τα έχει υποβάλει σε κτηνιατρικό έλεγχο στη χώρα προέλευσης. Αυτό πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση για προϊόντα που κυκλοφορούν τακτικά στην αγορά.
Τα προϊόντα κρέατος ή αλλαντικών από ιδιωτική παραγωγή που δεν έχουν υποβληθεί σε επίσημους ελέγχους αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τον αυστριακό ζωικό πληθυσμό.
Ο ιός μπορεί να ταξιδέψει με τα προϊόντα αυτά στην Αυστρία. Εάν καταναλωθούν από οικόσιτους χοίρους, προκαλείται μόλυνση, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στον πληθυσμό των χοίρων και να έχει σοβαρές συνέπειες. Συνεπώς, οι ταξιδιώτες δεν θα πρέπει όχι μόνο να μην φέρνουν μαζί τους τρόφιμα από χοιρινό κρέας και κρέας αγριογούρουνου από εγχώρια σφαγή, αλλά θα πρέπει επίσης να ρίχνουν όλα τα υπολείμματα κρέατος και λουκάνικων που φέρνουν μαζί τους μόνο σε σταθερούς και σφραγιζόμενους περιέκτες απορριμμάτων.
Αποθαρρύνεται επίσης η επαφή με οικόσιτους και άγριους χοίρους στις πληγείσες χώρες.
Προκειμένου να εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο οι εστίες στον πληθυσμό των αγριόχοιρων, η AGES καλεί επίσης για άλλη μια φορά να αναφέρονται στις κτηνιατρικές αρχές όλα τα ζώα που βρίσκονται νεκρά και τα οποία είναι ύποπτα για νόσηση σε όλη την Αυστρία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι