Γράφει ο γενικός χειρουργός δρ Χαράλαμπος Σπυρόπουλος*
Ο όρος "κήλες του κοιλιακού τοιχώματος" αναφέρεται σε όλα τα είδη κηλών που εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή της κοιλίας. Οι κήλες αυτές εμφανίζονται όταν ένα εσωτερικό όργανο προβάλλει κάτω από το δέρμα μέσω ενός αδύναμου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος. Η προβολή του οργάνου χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός εξογκώματος στο σημείο που πάσχει, το οποίο αποτελεί και το χαρακτηριστικότερο σημάδι της κήλης.
Ποιες είναι όμως οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος;
Υπάρχουν δύο κριτήρια με τα οποία ταξινομούνται τα είδη των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος: η χρονική στιγμή εμφάνισης και το σημείο εμφάνισης. Συγκεκριμένα:
Με κριτήριο τη χρονική στιγμή εμφάνισης:
- Συγγενείς κήλες. Οι κήλες αυτές εμφανίζονται στο νεογέννητο λίγο μετά τη γέννα ή μπορεί να προϋπάρχουν και πριν από αυτή.
- Επίκτητες κήλες. Οι κήλες αυτές εμφανίζονται στους ενήλικες και δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου σε περίπτωση χαλάρωσης των μυϊκών διαμερισμάτων της κοιλιάς, συνήθως εξαιτίας της αυξημένης ενδοκοιλιακή πίεσης.
Με κριτήριο το σημείο εμφάνισης:
- Βουβωνοκήλη. Είναι η κήλη που εμφανίζεται στη βουβωνική περιοχή.
- Μηροκήλη. Είναι η κήλη που εμφανίζεται στη μηροβουβωνική περιοχή.
- Ομφαλοκήλη. Είναι η κήλη που εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή γύρω από αυτόν.
- Επιγαστρική κήλη. Είναι η κήλη που εμφανίζεται μεταξύ του ομφαλού και του στέρνου.
- Μετεγχειρητική κήλη. Είναι η κήλη που εμφανίζεται στο σημείο όπου είχε προηγηθεί τομή, λόγω προγενέστερης χειρουργικής επέμβασης.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση των κηλών;
Οι επίκτητες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος εμφανίζονται όταν δημιουργείται ένα χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα εξαιτίας της αποδυνάμωσής και της καταπόνησής του επί εδάφους αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης. Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση κηλών είναι οι εξής:
- Η χειρωνακτική εργασία/ άρση μεγάλου βάρους
- Η παχυσαρκία
- Η χρόνια δυσκοιλιότητα
- Ο χρόνιος βήχας
- Η εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα οι πολλαπλές κυήσεις
- Το κάπνισμα
- Ο ασκίτης
Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν την παρουσία μιας κήλης;
Τα συμπτώματα μιας κήλης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το είδος της κήλης και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές μπορεί να παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Διόγκωση στο σημείο που εμφανίζεται η κήλη
- Δυσφορία ή πόνος όταν σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο ή βήχετε
- Υποχώρηση του εξογκώματος όταν βρίσκεστε σε ύπτια θέση.
Όσο μια κήλη εξελίσσεται μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως είναι η περίσφιξη. Τα συμπτώματα της περίσφιξης είναι έντονος πόνος, ναυτία και εμετός και απαιτεί άμεση χειρουργική θεραπεία.
Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Ποια είναι η θεραπεία;
Επανάσταση στη χειρουργική θεραπεία των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος έχει φέρει η ανάπτυξη ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών οι οποίες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς. Οι κυριότερες τεχνικές οι οποίες εφαρμόζονται σήμερα είναι η Λαπαροενδοσκοπική χειρουργική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει τη Διακοιλιακή διαπεριτοναϊκή αποκατάσταση βουβωνοκήλης (TAPP) και τη Ολικώς εξωπεριτοναϊκή ενδοσκοπική τεχνική (TEP) και η Ρομποτική χειρουργική θεραπεία. Οι σύγχρονες τεχνικές επιτρέπουν τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, την ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα, την ελάχιστη απώλεια αίματος και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χάρη στη διενέργεια μικρών τομών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Σε περίπτωση που εμφανίζετε οποιοδήποτε είδος κήλης φροντίστε να ενημερωθείτε επαρκώς για όλες τις διαθέσιμες χειρουργικές τεχνικές από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς κηλώντου κοιλιακούτοιχώματος ώστε να απολαύσετε όλα τα οφέλη που προσφέρει η σύγχρονη χειρουργική τεχνολογία.
* MD, PhD, FACS, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General και Πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. (https://esurgery.gr και https://endohernia.gr/).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος