Η Ένωση για την Ενημέρωση των Καταναλωτών (VKI)  στην Αυστρία εξέτασε - 13 προϊόντα γάλα καρύδας, μεταξύ των οποίων πέντε σε βιολογική ποιότητα. Συγκεκριμένα, πέντε προϊόντα ήταν πιστοποιημένα βιολογικά, οκτώ ήταν από συμβατική παραγωγή.

Δέκα ήταν διαθέσιμα σε κονσέρβες, τρία σε σύνθετα χαρτοκιβώτια. Με την διενέργεια του τεστ  διεφάνη ότι μόνο ένα προϊόν έλαβε τη βαθμολογία "καλό". "Πάνω απ' όλα, βλαβερές ουσίες όπως η δισφαινόλη Α και τα υπολείμματα ορυκτελαίων φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα και να χαλάνε την απόλαυση του γάλακτος", ανέφεραν οι ειδικοί:

Οκτώ προϊόντα πέτυχαν μόλις το "μέσο όρο", τρία "λιγότερο ικανοποιητικό", ενώ ένα χαρακτηρίστηκε "μη ικανοποιητικό" λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε δισφαινόλη Α (BPA). Να σημειωθεί ότι η δισφαινόλη Α έχει ταξινομηθεί στην ΕΕ ως ουσία η οποία έχει τοξικές επιδράσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα του ανθρώπου.

Σε δέκα από τα 13 προϊόντα είχε ανιχνευθεί εργαστηριακά BPA, ανέφερε το VKI. Στην περίπτωση του γάλακτος καρύδας από ένα εκπτωτικό κατάστημα με τη χειρότερη βαθμολογία, η μετρούμενη ποσότητα είχε υπερβεί το ισχύον όριο. Ο προμηθευτής έχει ήδη ανακαλέσει προληπτικά την σχετική παρτίδα και συνέστησε να μην καταναλωθεί.

Το BPA μπορεί να εισέλθει στα τρόφιμα μέσω της επικάλυψης των κονσερβών τροφίμων. "Όλα τα προϊόντα που εξετάστηκαν και διατίθενται σε κονσέρβες από κονσέρβα παρουσίασαν επίσης δισφαινόλη Α", δήλωσαν οι ειδικοί. Τρία προϊόντα από σύνθετα χαρτοκιβώτια δεν περιείχαν την ουσία.

"Η δισφαινόλη Α ενέχει κινδύνους για την υγεία, ιδίως όταν προσλαμβάνεται μακροπρόθεσμα", προειδοποίησε η διατροφολόγος του VKI Τερέζα Μπάουερ. "Σύμφωνα με πειράματα σε ζώα, διαταράσσει, μεταξύ άλλων, την αναπαραγωγική ικανότητα και την ανάπτυξη του αγέννητου οργανισμού. Έχει ορμονοειδείς επιδράσεις και συνδέεται επίσης, για παράδειγμα, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, παχυσαρκίας και νευρολογικών βλαβών. Τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο".

Τρία προϊόντα βρέθηκαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων ορυκτελαίων (MOSH, MOAH) συγκριτικά, οπότε έλαβαν τον χαρακτηριστικό "λιγότερο ικανοποιητικό" στην βαθμολογία. "Ενώ ορισμένα MOSH είναι γνωστό ότι συσσωρεύονται στο ήπαρ και το λεμφικό σύστημα, η ομάδα MOAH μπορεί να περιλαμβάνει καρκινογόνες ενώσεις", δήλωσε η Bauer. "Τα συστατικά των ορυκτελαίων μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής - από τη συγκομιδή έως τη συσκευασία". Πάντως η διατροφολόγος είπε ότι το τεστ έδειξε επίσης ότι το γάλα καρύδας μπορεί να παραχθεί χωρίς υπολείμματα ορυκτελαίων: Πέντε προϊόντα ήταν απαλλαγμένα από αυτό.

Η περιεκτικότητα σε καρύδα κυμαινόταν ευρέως μεταξύ 42 και 94%. Μόνο τέσσερις βιολογικές προσφορές αποτελούνταν καθαρά από κρέας καρύδας και νερό, όλες οι άλλες πρέπει να θεωρηθούν ιδιαίτερα επεξεργασμένες επειδή περιέχουν πρόσθετα όπως πηκτικά ή γαλακτωματοποιητές.

Στο Nutri-Score, κανένα γάλα καρύδας δεν πέτυχε κορυφαία βαθμολογία, λαμβάνοντας είτε "C" είτε "D". "Το γάλα καρύδας περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στα λιπίδια του αίματος. Για το λόγο αυτό, αλλά και λόγω του προβλήματος των ρύπων που έχει επισημανθεί, το γάλα καρύδας θα πρέπει να καταναλώνεται σπάνια", συμβουλεύει η Bauer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών