Όσο περισσότερο χρόνο κάθονται τα παιδιά και οι έφηβοι μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση, τόσο περισσότερο βλάπτουν την καρδιά τους ήδη από την εφηβική ηλικία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης Φινλανδών ειδικών με πολλαπλές μετρήσεις του βάρους της αριστερής κοιλίας 766 παιδιών ηλικίας 15 ετών, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των Ευρωπαίων καρδιολόγων (ESC) στο Άμστερνταμ.
"Όλες αυτές οι ώρες μπροστά από τις οθόνες στους νέους αθροίζονται σε μια "βαρύτερη καρδιά". Γνωρίζουμε από μελέτες ότι αυτό θέτει τους ενήλικες σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων", δήλωσε ο Andre Agbaje από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας (Kuopio). "Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κινούνται και πάλι περισσότερο για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία τους", πρόσθεσε ο ειδικός στο συνέδριο της ESC (25-28 Αυγούστου).
Οι επιστήμονες μελέτησαν 766 εφήβους που φορούσαν ένα έξυπνο ρολόι σε τακτά χρονικά διαστήματα (11, 15, 24 ετών) για μία εβδομάδα ο καθένας από την ηλικία των 11 ετών και των οποίων τα δεδομένα του τρόπου ζωής είχαν καταγραφεί. Στην ηλικία των 17 και 24 ετών, στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε υπερηχογραφική εξέταση για τον προσδιορισμό του βάρους και του όγκου της αριστερής κοιλίας.
Τα δεδομένα έδειξαν έντονα μια αυξανόμενη τάση προς καθιστική ζωή και πολύ λίγη άσκηση με την αύξηση της ηλικίας. Στην ηλικία των έντεκα ετών, τα παιδιά κάθονταν κατά μέσο όρο 362 λεπτά την ημέρα- στην ηλικία των 15 ετών, αυτός ο "χρόνος οθόνης" είχε ήδη αυξηθεί σε 474 λεπτά. Οι νεαροί ενήλικες δεν κινούνταν εκ των πραγμάτων κατά μέσο όρο 531 λεπτά την ημέρα. Αυτό σήμαινε αύξηση του σωματικά αδρανούς χρόνου κατά 2,8 ώρες από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Οι υπερηχογραφικές τομογραφίες έδειξαν σαφώς μια συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας του σωματικά αδρανούς χρόνου ανά ημέρα και του βάρους ή του πάχους των μυών της αριστερής κοιλίας. Στους 24χρονους, αυτό έκανε τόσο μεγάλη διαφορά που ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή ακόμη και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα διπλασιάστηκε, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.
O Agbaje αναφέρει : "Ακόμη και τα παιδιά ήταν σωματικά αδρανή κατά μέσο όρο έξι ώρες την ημέρα - και αυτό αυξανόταν κατά άλλες τρεις ώρες την ημέρα μέχρι την πρώιμη ενηλικίωση. Η μελέτη μας δείχνει ότι η αύξηση του σωματικά αδρανούς χρόνου συνδέεται με βλάβες στην καρδιά που είναι ανεξάρτητες από το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 24 διασωληνωμένοι και 531 εισαγωγές ασθενών με CoViD
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς και το αύριο της Υγείας