Υγειονομικούς ελέγχους και τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής στα σχολεία, ζητείται από το υπουργείο Υγείας.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη και η οποία επισημαίνεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν  στα σχολεία όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά, τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Έμφαση πρέπει να δίνεται στην εκπαίδευση προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή και πιστή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.

Ζητούνται, επίσης, τα εξής:

  • Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια.
  • Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων.
  • Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων.
  • Τοποθέτηση αντλίας αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.

Ιογενείς λοιμώξεις

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται η αναγκαιότητα συνεχούς ενημέρωσης του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός, με ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών επί του θέματος σε εμφανή σημεία εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σε περίπτωση χρήσης επιβατηγών οχημάτων μεταφοράς μαθητών πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κυλικεία

Για τα κυλικεία και τους χώρους εστίασης παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:

Για την προστασία των μαθητών και των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας και να τηρούν τα μέτρα
προσωπικής υγιεινής.

Η απασχόληση του προσωπικού των κυλικείων - καντίνες να γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των υγειονομικών διατάξεων και τις τυχόν γενικότερες
οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Πρέπει να γίνεται εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με τη τήρηση κανόνων υγιεινής, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:

  • Τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού με σαπούνι και ζεστό νερό (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ).
  • Χρήση γαντιών μιας χρήσεως (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ).
  • Εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης - μυοκτονίας της επιχείρησης.
  • Τακτικός και καλός αερισμός του χώρου.
  • Διάθεση των προσυσκευασμένων τροφίμων σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Ειδικά επισημαίνεται ότι τα προϊόντα που διατίθενται από το κυλικείο μετά από επεξεργασία πρέπει να τοποθετούνται σε χάρτινο περιτύλιγμα.
  • Αποφυγή συνωστισμού γενικότερα κατά την διάρκεια του διαλείμματος σύμφωνα με τις εκάστοτε κάθε φορά οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Τοποθέτηση φιάλης αλκοολούχου διαλύματος με αντλίας έγχυσης σε εμφανή θέση για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των μαθητών και του προσωπικού.

Προβλέπεται, επίσης, ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε εμφανή θέση για την σωστή χρήση του αντισηπτικού και των μέτρων ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι