Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στα άτομα που παλεύουν με την αϋπνία είναι το να ξυπνάνε στη μέση της νύχτας και μετά να μην μπορούν να κοιμηθούν για αρκετή ώρα. Αρχικά, είναι διαφορετικό πρόβλημα από την αϋπνία κατά την οποία δεν μπορεί να σας πάρει ο ύπνος. Αυτού του είδους η αϋπνία μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες - από σωματικά προβλήματα, μέχρι αλλαγές στις ορμόνες (αρκετές φορές θα συμβεί στην εμμηνόπαυση) και στρες για την ώρα του ξυπνήματος.
Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που σας στερεί τον βαθύ, ποιοτικό ύπνο που χρειάζεστε για αρκετές ώρες κάθε βράδυ, με αποτέλεσμα να "κουβαλάτε" πάνω σας τα σημάδια κακού ύπνου: Κούραση, έλλειψη ενέργειας, αυξημένη όρεξη για ζάχαρη, έλλειψη συγκέντρωσης και αυξημένο στρες ή νεύρα. Αν αυτό συμβαίνει και σε εσάς, αυτές είναι μερικές πρακτικές συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε και να κοιμάστε καλύτερα.
Σηκωθείτε από το κρεβάτι
Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε όταν θέλετε να ξανακοιμηθείτε. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι αν προσπαθείτε να κοιμηθείτε ξανά για περισσότερα από 20 λεπτά και δεν τα καταφέρνετε. Το να ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας με αυτό το αίσθημα εκνευρισμού και απογοήτευσης που χάσατε τον ύπνο σας δημιουργεί κακούς συνδέσμους στο μυαλό σας. Πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο και κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε χαλαρωτική μουσική.
Μείνετε μακριά από οθόνες
Μπορεί να είναι δελεαστικό να δείτε τα μηνύματά σας ή να δείτε μερικά βιντεάκια για να νυστάξετε, αλλά δεν είναι καλή ιδέα. Το έντονο φως από την οθόνη θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο τον ύπνο σας, και οι εικόνες με τα έντονα χρώματα θα "πιάσουν" περιττό χώρο στον εγκέφαλό σας χωρίς να σας αφήσουν να χαλαρώσετε πραγματικά. Και το σκρολάρισμα στα social media μπορεί να σας αγχώσει ακόμα περισσότερο.
Κάντε μερικές διατάσεις
Δεν χρειάζεται να κάνετε γυμναστική, αλλά μερικές αργές διατάσεις στα άκρα σας μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Ξεκινήστε από τα πόδια και ανεβείτε προς τα πάνω, μέχρι να φτάσετε και στον λαιμό σας. Πάρτε βαθιές αναπνοές και κάντε διάλειμμα 10 δευτερολέπτων κάθε φορά που αλλάζετε μυϊκή ομάδα που θα τεντώσετε. Αυτές οι διατάσεις σε συνδυασμό με τις ασκήσεις αναπνοής είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσουν να αδειάσετε το μυαλό σας και να πέσετε πιο εύκολα για ύπνο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029