Αυξημένη διασπορά της παραλλαγής EG.5, γνωστής και ως Eris, καταγράφουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Στην εβδομαδιαία τους έκθεση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναφέρουν πως είναι πιθανό να αυξηθούν οι νοσηλείες, οι οποίες, πάντως, δεν πρόκειται να φτάσουν στα επίπεδα που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Η υπο-παραλλαγή Eris έχει ήδη επικρατήσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις αρχές Ιουλίου αφορούσε το 11% των δειγμάτων που αναλύονταν, ποσοστό που έφτασε στο 64% την εβδομάδα 21 έως 27 Αυγούστου, όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία.
Οι επιστήμονες του ECDC σημειώνουν πως η EG.5 φέρει μία πρόσθετη αλλαγή της πρωτεΐνης ακίδας F456L, η οποία συμβάλλει σε μία "ελαφρά αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών" στην Ευρώπη. Όπως εξηγούν, τη συγκεκριμένη αλλαγή φέρουν, μεταξύ άλλων, οι παραλλαγές EG.5, FL.1.5.1, XBB.1.16.6 και FE.1.
Η τροποποίηση αυτή τούς παρέχει αυξημένη διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα και εξασθένιση της ανοσίας στον γενικό πληθυσμό. "Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γενεές 456L σχετίζονται με οποιαδήποτε αλλαγή στη σοβαρότητα της λοίμωξης", αναφέρουν, για να σημειώσουν:
"Είναι πιθανό ότι η παραλλαγή θα συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων CoViD και των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες". Η εκτίμηση, ωστσόσο, είναι πως οι δείκτες δεν θα φτάσουν τα επίπεδα που σχετίζονται με προηγούμενα peak.
Στην παρούσα φάση, καταγράφεται αύξηση της διασποράς της και σε ορισμένες χώρες αφορά περισσότερες από τις μισές μολύνσεις: Δανία (65%), Βέλγιο (64%), Ιρλανδία (63%), Γερμανία (61%), Ολλανδία (60%), Σουηδία (57%), Γαλλία (56%) και Ιταλία (52%).
Αξιολόγηση ECDC
Στην εβδομαδιαία έκθεση του ECDC αναφέρεται πως ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην Ευρώπη, με διαφορετική ένταση.
Η επιδημιολογική εικόνα τους τελευταίους 12 μήνες χαρακτηρίζεται από περιοδικά κύματα - περίπου κάθε δύο έως τρεις μήνες - τα οποία ακολουθούνται από κάμψη σε κρούσματα και νοσηλείες.
Πηγές:
ECDC, ΕΟΔΥ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;