Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εκτίθενται στη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA) σε ποσότητες που είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, επικαλούμενος νέα ερευνητικά δεδομένα.

Μελέτη της ΕΕ έδειξε ότι σε τρεις από τις έντεκα χώρες που ερευνήθηκαν, όλοι οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν πιθανότατα σε ποσότητες BPA πάνω από το όριο που θεωρείται ασφαλές. Πρόκειται για τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο.

Η δισφαινόλη Α είναι μια συνθετική χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συσκευασίες τροφίμων - για παράδειγμα, πλαστικά μπουκάλια και κονσέρβες τροφίμων - αλλά και σε σωλήνες πόσιμου νερού. Ακόμη και σε μικρές δόσεις, η χημική ουσία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει στειρότητα και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.

Το ποσοστό των συνολικά 2.756 συμμετεχόντων στη μελέτη, στα ούρα των οποίων μετρήθηκαν ποσότητες BPA πάνω από την οριακή τιμή, κυμάνθηκε μεταξύ 71 και 100 τοις εκατό, ανάλογα με τη χώρα. Στη Γερμανία, το ποσοστό αυτό ήταν 83% των συμμετεχόντων.

Η Leena Ylä-Mononen, διευθύντρια του Οργανισμού Περιβάλλοντος με έδρα την Κοπεγχάγη, έγραψε σε δήλωσή της:

"Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και να αναλάβουμε μεγαλύτερη δράση σε επίπεδο ΕΕ για να περιορίσουμε την έκθεση σε χημικές ουσίες που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των Ευρωπαίων".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών