Για τον αυξημένο επιδημιολογικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών στη Θεσσαλία μίλησε την Τετάρτη στη ΕΡΤ ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, αναφέροντας ότι οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού συστήματος είναι οι πιο κοινές.
"Δεν φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική αύξηση σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Είναι αναμενόμενο να έχουμε αυξημένα περιστατικά", δήλωσε ο κ. Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες των αρχών.
Ερωτηθείς τι ισχύει με τη χρήση νερού στις περιοχές που παραμένους για δεύτερη εβδομάδα χωρίς πόσιμο νερό, μια και συστήματα ύδρευσης έχουν καταστραφεί από την κακοκαιρία Daniel, ο επιδημιολόγος αναφέρθηκε στις επιλογές των κατοίκων που είναι είτε το εμφιαλωμένο νερό είτε το βρασμένο.
Στους 100 βαθμούς Κελσίου για 3 λεπτά ο βρασμός του νερού
"Λέγοντας 'ανθρώπινη χρήση', εννοούμε το να πίνουμε νερό, την ατομική μας υγιεινή, αλλά και το μαγείρεμα. Εναλλακτικά, για το μαγείρεμα, αν το νερό δεν είναι κατάλληλο και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμφιαλωμένο νερό, μπορούμε να βράζουμε το νερό στους 100 βαθμούς για 3 τουλάχιστον για 3 λεπτά. Για άλλες χρήσεις μπορούμε να χρησιμοποιούμε το νερό του δικτύου", σημείωσε.
Επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει ακόμη για τη διασπορά νέων λοιμώξεων και επιδημιών ο καθηγητής επιδημιολογίας δήλωσε ότι "στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, συστήνεται το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α". Επιπρόσθετα ανέφερε ότι ότι εθελοντές, οι εργαζόμενοι και ο κόσμος που εκτίθεται στα νερά της πλημμύρας καλό είναι να γίνεται το εμβόλιο του τετάνου.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ακόμα οι ιώσεις δεν αποτελούν μεγάλη απειλή αντίθετα με τον κορονοϊό που εξακολουθεί να μολύνει τον κόσμο που σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.
Πηγές:
ΕΡΤ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια