Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχική Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρεις στους πέντε Έλληνες (61%) βίωσαν τους τελευταίους 12 μήνες συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και στρες. Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 46%.

Το χειρότερο είναι πως ελάχιστοι από όσους είχαν παρόμοια εμπειρία κατέφυγαν σε ειδικό γιατρό. Το 61% των Ελλήνων δεν πήγαν σε γιατρό, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 54%.

Ενδιαφέρον έχει το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες θεωρούν την οικονομική κατάσταση ως προϋπόθεση για καλή ψυχική υγεία: το 65% θεωρούν πολύ σημαντική την οικονομική κατάσταση, έναντι 53% των Ευρωπαίων.

Υψηλότερο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν πως επηρεάζονται ψυχολογικά από διεθνή γεγονότα, όπως η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κλιματική και η ενεργειακή κρίση. Το ποσοστό στη χώρα μας ανέρχεται σε 23%, έναντι 18% στην Ευρώπη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 14 έως 21 Ιουνίου και συμμετείχαν 26.501 Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων οι 1.064 Έλληνες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα
Ικανοποίηση από το σεξ σε γυναίκες και άνδρες έπειτα από κολποπλαστική [μελέτη]