Η μεγαλύτερη έρευνα παγκοσμίως για την έκθεση στο φως και την επίδραση στην ψυχική υγεία, έδειξε ότι αυξημένη έκθεση στο φως τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών διαταραχών, όπως άγχος, διπολική διαταραχή και έντονη διαταραχή μετατραυματικού στρες, καθώς και αυτοτραυματισμού. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η αυξανόμενη έκθεση στο φως της ημέρας μπορεί να δράσει ως μη φαρμακευτικός τρόπος μείωσης του κινδύνου ψύχωσης.
Η έρευνα περιέλαβε 87.000 ανθρώπους. Σε όσους εκτίθεντο σε υψηλές ποσότητες φωτός τη νύχτα, ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξανόταν κατά 30%—ενώ όσοι εκτίθεντο σε υψηλά επίπεδα φωτός την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 20%.
Παρόμοια αποτελέσματα φάνηκαν για αυτοτραυματισμό, ψύχωση, διπολική διαταραχή, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Η έρευνα με επικεφαλής τον Sean Cain, του Monash School of Psychological Sciences δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health.
Η επίδραση της έκθεσης σε φως, τη νύχτα, ήταν επίσης ανεξάρτητη από δημογραφικά στοιχεία, σωματική δραστηριότητα, εποχή και απασχόληση.
Τα ευρήματα ίσχυαν και όταν ελήφθησαν υπόψη η εργασία με βάρδιες, ο ύπνος, η ζωή στην πόλη, έναντι της επαρχίας, και η καρδιομεταβολική υγεία.
Οι άνθρωποι στην εποχή μας έχουν αναποδογυρίσει τα βιολογικά συστήματά τους. Σύμφωνα με τον Cain, ο εγκέφαλος εξελίχθηκε να δουλεύει καλύτερα με ζωηρό φως την ημέρα και σχεδόν χωρίς φως τη νύχτα.
Στις μέρες μας, οι άνθρωποι περνούν το 90% της ημέρας τους σε εσωτερικούς χώρους με τεχνητό φως, που είναι πολύ σκοτεινό την ημέρα και πολύ έντονο τη νύχτα σε σύγκριση με το φυσικό φως και τον κύκλο του. Αυτό φέρνει σύγχυση στο σώμα και κάνει τον άνθρωπο να μην αισθάνεται καλά.
Πηγές:
Nature Mental Health.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών