Ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι άνθρωποι που κοιμούνται άσχημα έχουν λιγότερη μυϊκή δύναμη και μάζα στα άκρα τους, περισσότερο λίπος και περισσότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης έναντι αυτών που κοιμούνται καλά.
Αυτό έδειξε έρευνα του University of São Paulo, στη Βραζιλία, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Ο Hamilton Roschel, σημείωσε ότι έχουμε την τέλεια καταιγίδα : τον γηράσκοντα πληθυσμό και την αυξημένη παχυσαρκία στους ηλικιωμένους. Πολλοί από αυτούς συχνά δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου, χάνουν μυϊκή δύναμη και μάζα και αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ποιότητα ύπνου είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για τον γενικό πληθυσμό.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 95 παχύσαρκους ανθρώπους 65 ετών και άνω να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για την ποιότητα ύπνου και τη γενική υγεία (σχετικά με το άγχος την κατάθλιψη και την ποιότητα ζωής).
Χωρίστηκαν σε όσους κοιμόνταν καλά και σε όσους κοιμόνταν άσχημα. Μετρήθηκε επίσης η δύναμη της χειραψίας.
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι κοιμόνταν άσχημα είχαν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, με λιγότερη ζωτικότητα, περισσότερο μυϊκό πόνο και βλάβη σε σωματικές και ψυχικές λειτουργίες.
Είχαν περισσότερο λίπος, πολύ λιγότερη άλιπη μάζα και λιγότερη μυϊκή δύναμη. Χειρότερα ήταν επίσης τα σκορ άγχους, κατάθλιψης και ποιότητα ζωής τους.
Τα ευρήματα αποτελούν υπενθύμιση για τη σημασία της ποιότητας ύπνου στη γενική υγεία των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα αν είναι παχύσαρκοι. Η παρουσία παχυσαρκίας στη γήρανση έχει επίπτωση σε αρκετές σωματικές διαδικασίες, όπως μεταβολισμό γλυκόζης και εντείνει τις αρνητικές επιδράσεις της γήρανσης στις διαταραχές ύπνου.
Πηγές:
Scientific Reports.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές