Χαρακτηριστικά ναρκισσιστικής προσωπικότητας συνδέονται με φτωχότερη ανταπόκριση στην ψυχοθεραπευτική αγωγή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα νέας έρευνας σε 2.000 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε ψυχοθεραπεία.

Τα ευρήματα έρευνας του Jena University Hospital και του University of Münster που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Psychiatry, μπορούν να συμβάλλουν σε περαιτέρω εξατομίκευση της ψυχοθεραπείας.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς ναρκισσιστικές διαστάσεις σε ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε ψυχοθεραπεία (νοσηλευόμενους και μη) επηρεάζουν την αγωγή για προβλήματα ψυχικής ηγεσίας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν το επίπεδο των χαρακτηριστικών ναρκισσιστικής προσωπικότητας και συμπτωμάτων κατάθλιψης πριν και μετά την αγωγή με δυο ψυχοθεραπευτικές μεθόδους.

Η ισχυρή ναρκισσιστική αντιπαλότητα συνδεόταν με πιο έντονα συμπτώματα κατάθλιψης πριν την έναρξη της αγωγής στις 2 ομάδες, ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα.

Αντίθετα, η ανάγκη να τους θαμάζουν συνδεόταν με μικρότερη ένταση κατάθλιψης. Ο Maike Richter, σημείωσε ότι στην έρευνα, στην ομάδα των ασθενών που αντιμετωπίστηκε με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ο ναρκισσισμός συνδεόταν με φτωχότερη απόκριση στην αγωγή, ακόμα και όταν μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δεν είχε πλήρως αναπτυχθεί. Συγκεκριμένα, η διάσταση αντιπαλότητας είχε αρνητική επίδραση.

Όμως, σε αγωγή με ψυχαναλυτική- αλληλεπιδραστική θεραπεία που αναπτύχθηκε ειδικά για ανθρώπους με δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, η αρνητική επίδραση του ναρκισσισμού στην απόκριση στην αγωγή δεν παρατηρήθηκε.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτή η διαφορά μεταξύ μεθόδων θεραπευτικής αγωγής οφειλόταν σε μοτίβα διαπροσωπικής συμπεριφοράς μεταξύ ασθενούς και θεραπευτή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή  Nils Opel, περαιτέρω ανάλυση στηρίζει την υπόθεση. Ανακαλύφθηκαν ενδείξεις ότι η αρνητική επίδραση του ναρκισσισμού βασίζεται σε πιο ασθενή θεραπευτική σχέση.

Οι ερευνητές θεωρούν τα ευρήματα σημαντική συμβολή στην κατανόηση χαρακτηριστικών ναρκισσιστικής προσωπικότητας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές