Λοιμώξεις από ιούς, όπως η COVID-19, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης και νευροεκφυλισιτκών νόσων.

Ο ιός SARS-CoV-2 έχει αμυλοειδογόνες ιδιότητες και μπορεί να ξεκινήσει συσσώρευση αμυλοειδούς.

Προβλήματα που σχετίζονται με τον εγκέφαλο σε περιστατικά λοίμωξης COVID-19 μπορεί να καθιστούν πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν μελλοντικά νόσο Alzheimer.

Αυτό, σύμφωνα με επισκόπηση νευρολογικών συμπτωμάτων που συνδέονται με την COVID την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές του University of California-Irvine.

Συμπτώματα όπως ομίχλη του νου, πονοκέφαλοι και έλλειψη συγκέντρωσης είναι συνήθη παράπονα των ανθρώπων με λοίμωξη COVID.

Τώρα ερευνητές δήλωσαν ότι η επίπτωσή τους, επίσης καθοδηγεί αυτό που τελικά οδηγεί στη νόσο Alzheimer.

Στο Journal of Neurochemistry, η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει πιθανές σχέσεις μεταξύ των δυο νόσων. Τα ευρήματα σημειώνουν ότι η μεγάλη ηλικία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν και στην έναρξη της άνοιας και στη λοίμωξη από COVID-19. Τώρα, φαίνεται πως και οι δυο νόσοι ενισχύουν την επίδραση η μια της άλλης-δρώντας συνεργιστικά για να βλάψουν την υγεία του εγκεφάλου.

Ο ερευνητής Thomas Lane, του UC Irvine, πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια, νέες ενδείξεις θα στηρίξουν περαιτέρω σχέση μεταξύ λοίμωξης από μικρόβια και νευροεκφυλιστικών νόσων.

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει τον κορωνοιό με τη νόσο Alzheimer. Το 2021, ερευνητές του Stanford Medicine ανακάλυψαν σημάδια φλεγμονής και βλάβη σε εγκεφαλικά κυκλώματα σε ασθενείς που πέθαναν κατά την πανδημία. Αυτή η φλεγμονή φαίνεται να μοιάζει πολύ με αυτό που βλέπουν οι γιατροί σε ασθενείς με  Alzheimer και άλλες νευροεκφυλισιτκές νόσους

Τα ευρήματα της νέας μελέτης υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ COVID-19 και Alzeimer, με τις λοιμώξεις με SARS-CoV-2 να συνδέονται με νευροφλεγμονή, νευροεκφύλιση και μακροπρόθεσμη νοητική εξασθένηση. Τα ευρήματα υποδεικνύουν  ότι η COVID-19 και η νόσος Alzeimer έχουν συνεργιστική επίδραση. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Πηγές:
Journal of Neurochemistry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε