Μια νέα προσέγγιση που χρησιμοποιεί γνωσιακές - συμπεριφορικές παρεμβάσεις σε ομαδικό πλαίσιο έδειξε υψηλή αποδοχή και ισχυρά αποτελέσματα στη μείωση της εξασθένησης μετά την CoViD σε μια πιλοτική κλινική δοκιμή.
Μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή αναμένεται στις αρχές του 2024 για την καλύτερη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ομαδικής θεραπείας (Psychological Medicine 2023).
Η διεπιστημονική έννοια της θεραπείας προβλέπει οκτώ ραντεβού για εβδομαδιαίες ψυχοθεραπευτικές ομαδικές συνεδρίες.
Σε αυτές τις συνεδρίες, τα άτομα με long - CoViD λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την κλινική εικόνα και διάφορες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.
Σε αυτή τη μελέτη σκοπιμότητας συμπεριλήφθηκαν 64 πάσχοντες που πληρούσαν τα κριτήρια του Π.Ο.Υ για το σύνδρομο long-CoViD.
Έτσι, περίπου το 0,5 έως 5 % όλων των ατόμων μετά από οξεία λοίμωξη CoViD - 19 νόσησαν με Long - CoViD, το οποίο χαρακτηρίζεται από επιμονή (τουλάχιστον τρεις μήνες) ή εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων, όπως κόπωση.
Πριν και μετά από κάθε συνεδρία, οι νοσηλευόμενοι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν έντυπα αξιολόγησης και ψυχομετρικά ερωτηματολόγια για την εκτίμηση της επιβάρυνσης από σωματικά και ψυχοπαθολογικά συμπτώματα.
Οι ομαδικές παρεμβάσεις μπόρεσαν να ενσωματωθούν καλά στην καθημερινή θεραπευτική ρουτίνα δύο κλινικών νευρολογικής αποκατάστασης.
Η ιδέα πέτυχε επίσης υψηλό επίπεδο αποδοχής μεταξύ των ασθενών, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Τα μεγέθη επίδρασης που προσδιορίστηκαν για τη μείωση της υποκειμενικά αντιλαμβανόμενης κόπωσης και τη βελτίωση της αντιμετώπισης της νόσου ήταν σημαντικά σε σύγκριση με την αρχική κατάσταση (p < 0,05 το καθένα).
Σε αυτή την πιλοτική μελέτη, η σκοπιμότητα ήταν επιτυχής και η αποδοχή του νεοαναπτυχθέντος προγράμματος γνωσιακής-συμπεριφορικής ομαδικής θεραπείας ήταν υψηλή.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω της έλλειψης ομάδας ελέγχου και μελετών παρακολούθησης και του μικρού μεγέθους του δείγματος, προειδοποιούν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η εργασία αυτή παρέχει τα πρώτα στοιχεία για τις δυνατότητες αυτής της παρέμβασης για τη θεραπεία του συνδρόμου μετά την CoViD.
Θα ακολουθήσει μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή, με επικεφαλής το προσωπικό της εξωτερικής ψυχοθεραπευτικής κλινικής του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg του Mainz (JGU).
Αυτή βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της ανεύρεσης και στρατολόγησης συμμετεχόντων στην μελέτη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις