Η χορήγηση του Paxlovid™ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από CoViD - 19 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, αλλά δεν προστατεύει από την Lοng - CoViD, σύμφωνα με νέα αναδρομική μελέτη.Το συνθετικό φαρμακευτικό σκεύασμα Paxlovid™ περιέχει νιρματρελβίρη, τον μοναδικό εγκεκριμένο αναστολέα πρωτεάσης SARS-CoV-2, ενισχυμένο με ριτοναβίρη.

Όταν χορηγείται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου νωρίς στην πορεία της λοίμωξης SARS-CoV-2, το Paxlovid μειώνει την πιθανότητα σοβαρής εξέλιξης. Ωστόσο, πρόσφατα είχαν δημοσιευθεί δεδομένα που έδειχναν ότι το όφελος αυτό περιορίζεται σε ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου και ότι οι υπόλοιποι δεν ωφελούνται από τη λήψη του.

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου για μια σοβαρή εξέλιξη της CoViD 19 - για την οποία έχει εγκριθεί το paxlovid - εκφράστηκε επανειλημμένα η υπόθεση ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας οξείας λοίμωξης από SARS-CoV-2 (σύνδρομο μετά - CoViD ή μακροχρόνια CoViD) θα μπορούσαν επίσης να εμφανίζονται λιγότερο συχνά μετά τη χορήγηση του φαρμάκου.

Υπήρχαν ήδη αποδείξεις για αυτό από μελέτες. Ωστόσο, το paxlovid δεν έχει εγκριθεί για αυτή την ένδειξη. Δεδομένου ότι πολλά είναι ακόμη ασαφή σχετικά με την κλινική εικόνα του long CoViD και τις αιτίες του, θα ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί αυτό ακόμη και με αποτελέσματα μελετών που θα ήταν επαρκή για μια ρυθμιστική αρχή ώστε να παρατείνει την έγκριση.

Αυτό υπογραμμίζεται από μια εργασία που δημοσιεύθηκε τώρα στο περιοδικό "Annals of Internal Medicine" από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ George N. Ιωάννου από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Η μελέτη αυτή δεν έδειξε κανένα όφελος από τη χρήση της παξλοβίδης σε ηλικιωμένους ασθενείς με CoViD-19 όσον αφορά τον κίνδυνο μακροχρόνιας CoViD.

Οι συγγραφείς άντλησαν τα δεδομένα από τη Διοίκηση Υγείας Βετεράνων των ΗΠΑ (VHA). Eξέτασαν 9.593 άτομα που είχαν λάβει θεραπεία με παξλοβίδη για λοίμωξη SARS-CoV-2 μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2022, καθώς και ισάριθμους αντίστοιχους μάρτυρες χωρίς θεραπεία με παξλοβίδη. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη μελέτη αυτή ήταν άνδρες (68%) και εμβολιασμένοι (82,5%)- η δε μέση ηλικία τους ήταν 66 έτη.

Καταγράφηκε η αθροιστική επίπτωση 31 πιθανών συμπτωμάτων μακράς διάρκειας μεταξύ των ημερών 31 έως 180 μετά τη θεραπεία με paxlovid ή μια αντίστοιχη ημερομηνία δείκτη. Τα συμπτώματα που εξετάστηκαν αφορούσαν πολλαπλά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος, αλλά περιλάμβαναν επίσης την πήξη του αίματος και τη διανοητική κατάσταση.

Σε κανένα μεμονωμένο σύμπτωμα ή κατηγορία οργάνων δεν ήταν ανιχνεύσιμο κάποιο πλεονέκτημα του paxlovid. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο συνδυασμένος κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής και πνευμονικής εμβολής: αυτός ήταν ελαφρώς χαμηλότερος στην ομάδα της παξλοβίδης από ό,τι στην ομάδα ελέγχου (- 0,29 ποσοστιαίες μονάδες).

Δεδομένου ότι η επίδραση της θεραπείας με paxlovid σε πιθανά συμπτώματα Long - CoViD φαίνεται να είναι εξαιρετικά μικρή μόνο σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι εκτιμήσεις σχετικά με τον κίνδυνο Long CoViD δεν θα πρέπει να είναι καθοριστικές για να αποφασιστεί αν θα χρησιμοποιηθεί η παξλοβίδη σε έναν ασθενή, καταλήγουν οι συγγραφείς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το "European Medicines Agency", το Paxlovid είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου CοViD-19 σε ενήλικες οι οποίοι δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Περιέχει δύο δραστικές ουσίες, το PF-07321332 και τη ριτοναβίρη, σε δύο διαφορετικά δισκία.

Το Paxlovid χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Η συνιστώμενη δόση είναι δύο δισκία, καθένα από τα οποία περιέχει 150 mg PF-07321332, συν ένα δισκίο που περιέχει 100 mg ριτοναβίρης, τα οποία
λαμβάνονται ταυτόχρονα από το στόμα δύο φορές την ημέρα επί 5 ημέρες.

Το Paxlovid θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατόν μετά τη διάγνωση της νόσου CoViD-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD