Μπορεί το μητρικό γάλα να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο μαστό; Ισπανοί ερευνητές  πιστεύουν πως ναι.  Επιστήμονες στο Vall d’Hebron Institute of Oncology, αποκάλυψαν ότι το μητρικό γάλα από ασθενείς με καρκίνο μαστού περιέχει κυκλοφορούν καρκινικό DNA (ctDNA), που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως νέο όπλο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο μαστό μετά τον τοκετό.

Πρόκειται για τον πρώτο εντοπισμό του ctDNA στο μητρικό γάλα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν μητρικό γάλα και δείγματα αίματος από ασθενείς με καρκίνο μαστού που διαγνώστηκαν κατά την κύηση ή μετά τον τοκετό, καθώς και από υγιείς γυναίκες που θήλαζαν.

Ανάλυση με σύγχρονες τεχνικές αποκάλυψε ότι το ctDNA  της προέλευσης του όγκου ήταν παρόν στο μητρικό γάλα, με μεταλλάξεις από τους όγκους των ασθενών να έχουν εντοπιστεί στα 13 από τα 15 δείγματα μητρικού γάλακτος. Αντίθετα, το ctDNA εντοπίστηκε μόνο σε ένα δείγμα αίματος.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν το γενετικό πάνελ VHIO-YWBC για τον εντοπισμό κοινών μεταλλάξεων σε ασθενείς με καρκίνο μαστού κάτω των 45 ετών.

Το πάνελ είχε ευαισθησία άνω του 70%, που υποδεικνύει τη δυνατότητά του ως εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στο μαστό την περίοδο μετά τον τοκετό.

Η Dr. Cristina Saura, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ανοίγουν το δρόμο για μελλοντική χρήση του μητρικού γάλακτος ως νεα πηγή υγρής βιοψίας για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου στο μαστό μετά τον τοκετό, με μη επεμβατική τεχνική.

Πριν χρησιμοποιηθεί η τεχνική θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cancer Discovery.

Πηγές:
Cancer Discovery.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου