Στις αρχές του 2024 ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της 6ης ανοικτής συζήτησης του Ιδρύματος στο Φίλυρο, ο ορίζοντας υλοποίησης είναι τριετής και η ολοκλήρωση του υπερσύγχρονου νοσοκομείου εκτιμάται στο τέλος του 2026 με αρχές του 2027.

"Υπολογίζουμε στην αρχή της χρονιάς να έχουμε τις μπουλτόζες στο χώρο", ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος για την υπέρβαση των εμποδίων και την δρομολόγηση κατασκευής του πρώτου εκτός Αττικής παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας, το οποίο μαζί με τα Γενικά Νοσοκομεία Σπάρτης και Κομοτηνής αποτελούν δωρεά του ΙΣΝ.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο το Ίδρυμα είχε ανακοινώσει την ακύρωση του διαγωνισμού για τα τρία νοσοκομεία, λόγω υπερβολικής αύξησης του κόστους στις οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν. Έξι μήνες μετά, τον Αύγουστο, ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση των διαδικασιών και η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο Όμιλο ΑΒΑΞ.

"Προχωρήσαμε σε εντατικές εργασίες και διαβουλεύσεις, οι οποίες οδήγησαν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με υποψήφια κατασκευαστικά σχήματα και τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η διαδικασία με τον ανάδοχο πλέον του έργου. Υπήρξε αύξηση του προϋπολογισμού και μια πολύ καλή συνεννόηση με τον ανάδοχο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τις οικονομικές παραμέτρους", δήλωσε η Ελιάνα Κονιάλη, υπεύθυνη δωρεών της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η ίδια ανέφερε πως "οι αρχές του 2027 είναι η ημερομηνία στόχος για την παράδοση του νοσοκομείου πλήρως εξοπλισμένου προς το ελληνικό δημόσιο".

Νοσοκομείο ορόσημο

Σε διαδικτυακή παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, χαρακτήρισε το έργο ως ορόσημο, "όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικά".

Ο Μ. Θεμιστοκλέους είπε πως από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της κατασκευής, ενώ ανακοίνωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει και η διαδικασία για την στελέχωση του νέου νοσοκομείου, καθώς προβλέπονται θέσεις για αυτό στις προκηρύξεις θέσεων που βγαίνουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα
Ικανοποίηση από το σεξ σε γυναίκες και άνδρες έπειτα από κολποπλαστική [μελέτη]