Το μελάνωμα του δέρματος αντιπροσώπευε το 4 τοις εκατό όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου στις χώρες της ΕΕ-27 το 2020 και το 1,3 τοις εκατό όλων των θανάτων λόγω καρκίνου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τον Καρκίνο, ενώ αποτελεί τον έκτο συχνότερο καρκίνο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Η κατάσταση εξελίχθηκε πιο δραματική το 2022, καθώς αναφέρθηκαν πάνω από 100.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος - οι περισσότερες από αυτές σε ενηλίκους ηλικίας 45-69 ετών - προκαλώντας περισσότερους από 15.000 θανάτους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα από τις γυναίκες. Μία στις 74 γυναίκες έχει κίνδυνο ζωής (ηλικίες 0-74) να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος, σε σύγκριση με έναν στους 66 άνδρες.

Θερίζει το μελάνωμα στην Ελλάδα

Οι χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη θνησιμότητα από μελάνωμα (άνδρες και γυναίκες μαζί) είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ρουμανία. Οι χώρες με τη χαμηλότερη θνησιμότητα είναι η Σλοβακία, η Δανία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σουηδία και η Ολλανδία.

Οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης μελανώματος (άνδρες και γυναίκες μαζί) είναι η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Γερμανία. Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Πολωνία.

 

Το αντηλιακό προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος, λένε οι ειδικοί

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας - η μεγαλύτερη, πιο σημαντική και αντιπροσωπευτική ομάδα δερματολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες - συνιστά σε άτομα όλων των φυλών και ηλικιών να χρησιμοποιούν αντηλιακό καθημερινά.

«Η χρήση αντηλιακού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος προστατεύοντάς σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV)», αναφέρει ο ιστότοπος.

"Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του δέρματος, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τον τόνο του δέρματος. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς θα αναπτύξει καρκίνο του δέρματος στη ζωή του."

«Η τακτική καθημερινή χρήση αντηλιακού SPF 15 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (SCC) κατά περίπου 40 τοις εκατό και να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος κατά 50 τοις εκατό», συμβουλεύει το Skin Cancer Foundation στον ιστότοπό του.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος, που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική, επιταχυνόμενη ανάπτυξη πλακωδών κυττάρων - έναν τύπο επιθηλιακών κυττάρων που αποτελούν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα). Όταν εντοπιστούν έγκαιρα, τα περισσότερα SCC είναι θεραπεύσιμα.

Το μελάνωμα είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος που ξεκινά όταν τα κύτταρα που είναι γνωστά ως μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που δίνουν στο δέρμα το καστανό ή καφέ χρώμα του) αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Ενώ το μελάνωμα είναι λιγότερο συχνό από το SCC, είναι πιο επικίνδυνο λόγω της ικανότητάς του να εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλα όργανα εάν δεν αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

Μόλις το 10 τοις εκατό των Ευρωπαίων λένε ότι χρησιμοποιούσαν συστηματικά ή συχνά όλες τις μορφές αντηλιακής προστασίας - όπως η εφαρμογή αντηλιακού, η παραμονή στη σκιά, η χρήση καπέλου και προστατευτικής ενδυμασίας όλο το χρόνο, σε σύγκριση με το 14 τοις εκατό μεταξύ εκείνων εκτός Ευρώπης.

«Αυτός είναι ένας πολύ μικρός αριθμός», λέει η Δρ Fayne Frey, δερματολόγος με έδρα τις ΗΠΑ που ειδικεύεται σε ανεξάρτητες κριτικές.

Η γιατρός λέει ότι αναγνωρίζει την ανησυχία των ανθρώπων για ορισμένες από τις χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται στα αντηλιακά, «μια καλή ανησυχία που η βιομηχανία εξετάζει», σημειώνει.

«Αλλά τώρα, τα οφέλη από την εφαρμογή αντηλιακού - όλα τα εγκεκριμένα από τον FDA αντηλιακά, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ευρώπη - υπερτερούν των αρνητικών πλευρών από τη μη εφαρμογή τους», είπε στο Euronews Next.

Πηγές:
https://www.euronews.com/next/2023/07/19/skin-cancer-which-eu-countries-have-the-highest-melanoma-incidence-and-mortality-rates

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι