Η εγκεφαλική υγεία σε ανθρώπους άνω των 50 ετών εξασθένησε πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ακόμα και αν κάποιος δεν είχε λοίμωξη COVID-19. Αυτό αναφέρει σημαντική νέα έρευνα που συνδέει την πανδημία με παρατεταμένη νοητική εξασθένηση.

Ερευνητές εστίασαν σε αποτελέσματα τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας 3.000 συμμετεχόντων στη διαδικτυακή έρευνα PROTECT.

Η ηλικία τους ήταν 50 έως 90 ετων και κατοικούσαν στη Βρετανία.

Η μελέτη των University of Exeter και King's College London, εξέτασε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα ολοκλήρωσης πολύπλοκων εργασιών.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η νοητική εξασθένηση ήταν ταχύτερη τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Φάνηκε αλλαγή 50% στο ρυθμό εξασθένησης στην ομάδα που μελετήθηκε.

Ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος σε όσους ηδη είχαν ελαφρά νοητική εξασθένηση πριν την πανδημία.

Αυτό συνεχίστηκε τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας υποδεικνύοντας επίδραση πέρα από την αρχική περίοδο διάρκειας 12 μηνών, των lockdowns. Οι ερευνητές πιστεύουν οτι η επίδραση είναι ιδιαίτερα σχετική με τη συνεχιζόμενη πολιτική υγείας.

Η νοητική εξασθένηση φάνηκε πως επιδεινώθηκε από ορισμένους παράγοντες κατά την πανδημία όπως αύξηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης, μείωση της άσκησης και μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι τα lockdowns και άλλοι περιορισμοί κατά την πανδημία έχουν πραγματική επίπτωση διαρκείας στην υγεία του εγκεφάλου ανθρώπων άνω των 50 ετών, ακόμα και μετά το τέλος του εγκλεισμού.

Αυτό εγείρει την ερώτηση αν οι άνθρωποι έχουν δυνητικά υψηλότερο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια.

Προσθέτουν ότι είναι τώρα πιο σημαντικοί από ποτέ να εξασφαλιστεί ότι υποστηρίζονται οι άνθρωποι με πρόωρη νοητική εξασθένηση, ιδιαίτερα επειδή υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας μελλοντικά.

Πηγές:
The Lancet Healthy Longevity

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD