O Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας All.Can, διοργάνωσαν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Ευρωπαϊκή και Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο: Το ψηφιακό άλμα προς τη βελτίωση της ογκολογικής φροντίδας» την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με συντονιστή της εκδήλωσης τον δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη της HuffPost Greece κ. Αντώνης Φουρλή, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ογκολογική φροντίδα και περίθαλψη και φυσικά αναφέρθηκε και την χρονική συγκυρία που διοργανώθηκε η συζήτηση καθότι ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, ενώ ο Νοέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να συζητηθεί η πρόοδος, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της Ελλάδας στην ογκολογική φροντίδα, καθώς και ο τρόπος που η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει την κατανόηση σχετικά με το πώς εξελίσσεται ο καρκίνος και πώς βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση και ενισχύει τη γνώση μας σε σχέση με την καλύτερη θεραπεία των ασθενών. Τα μητρώα ογκολογικών ασθενών, τα Real World Data, η τηλεϊατρική και η ψηφιακή διασύνδεση των κλινικών είναι τα ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων και στην ιατρική ακριβείας.

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, αφού πρώτα ευχαρίστησε την ΕΛΛΟΚ και όλους τους ομιλητές, είπε: «Αυτό που σίγουρα θέλω όλοι μας να έχουμε κατά νου είναι ότι η ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα πρέπει να έχει μια ολιστική προσέγγιση ανεξαρτήτως του τύπου καρκίνου και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας. Η ψηφιακή τεχνολογία όχι μόνο αλλάζει τον τρόπο κατανόησης σχετικά με το πώς εξελίσσεται ο καρκίνος, αλλά βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση, ενισχύει τη γνώση μας σε σχέση με την καλύτερη θεραπεία των ασθενών και  διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα των Εθνικών Συστημάτων Υγείας».

Έπειτα ο κ. Γιώργος Καπετανάκης Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, αφού και εκείνος ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και συγκεκριμένα επισήμανε ότι «Η προστασία των δεδομένων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η δίκαιη πρόσβαση σε ψηφιακές λύσεις βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί, δεν θα μείνουν πίσω σε αυτήν την ψηφιακή επανάσταση. Μιλάμε λοιπόν για ένα ψηφιακό άλμα το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και στην ενδυνάμωση των ασθενών. Οι εφαρμογές για κινητές συσκευές, οι φορητές συσκευές και οι διαδικτυακές πλατφόρμες προσφέρουν στους ασθενείς πληθώρα πόρων, όπως εκπαιδευτικό υλικό, ανιχνευτές συμπτωμάτων και δίκτυα υποστήριξης».

Στην επόμενη ενότητα τοποθετήθηκαν οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τόνισε πως η υγεία, η προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας είναι θέματα που πρέπει να απαντούν στις ανάγκες κάθε πολίτη της Ευρώπης, ενώ ανέφερε ότι : «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου μέσω του οποίου έχουμε ως Επιτροπή, προωθήσει σημαντική χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα χρηματοδοτούμε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Απεικόνισης ώστε να δημιουργηθεί πρώτον μια νέα δομή που θα ερμηνεύει διαφορετικές περιπτώσεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης και δεύτερον ένα Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Κέντρο για τους Ασθενείς».

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το Υπουργείο, όπως τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για τον Καρκίνο, το οποίο θα καταγράψει όλες τις περιπτώσεις συμπολιτών μας που νοσούν από καρκίνο, το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο, ένα Εθνικό Συμβούλιο που θα διαχειριστεί την πολιτική της χώρας μας για τον καρκίνο και τέλος τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς. Επίσης, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να δημιουργήσουμε Κέντρα Αναφοράς στη χώρα για την παρακολούθηση του ασθενή διαχρονικά μετά τη νόσο, ώστε μέσα από την παρακολούθηση να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός χάρτης της νόσου.

Κλείνοντας είπε ότι «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε όλες τις καινοτόμες, νέες θεραπείες, οι οποίες δημιουργούν διαφορά σε σχέση με το παρελθόν και οι οποίες εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Όλα αυτά αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή τρέχουν γρήγορα οι εξελίξεις. Η πολιτική οφείλει να παράγει δράσεις καθημερινά, ώστε να συμβάλουν στο ζητούμενο, το οποίο είναι μια υγιής κοινωνία».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου