Mήπως η υγεία και τα μπερδεμένα και πολύπλοκα προβλήματα αυτής πρέπει να προσεγγιστούν με διαφορετικό υπερκομματικό τρόπο; Ίσως, λέει η αγορά, ήρθε η ώρα να γίνουν υπερβάσεις για το καλό όλων. 

''Ολοι'', καταθέτουν στελέχη από την αγορά, ''έχουμε βρεθεί στην ενήλικη ζωή μας στην ανάγκη - υποχρέωση να συνδιαλαγούμε με το κράτος (όχι με την κυβέρνηση) και όλοι έχουμε ακούσει τα γνωστά … δεν είμαι αρμόδιος … δεν προβλέπεται και όταν φτάσει κάποιος στον αρμόδιο υπουργό, λαμβάνει και την απάντηση ... έχει πολιτικό κόστος''.

Τακτική ''νίπτω τας χείρας μου'' και στο τέλος αυτή έχει και το πολιτικό κόστος και το μηδενικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα δε, στον χώρο της υγείας αποτελεί κοινό μυστικό, ότι έχουμε ένα ΕΣΥ που δεν είναι αποτελεσματικό, με δαιδαλώδεις διαδικασίες, με δυσκολία πρόσβασης για τον ασθενή και με ένα υψηλό κόστος. Από την άλλη, οι υπηρεσίες που παρέχονται δεν είναι αρεστές στους πολίτες, καθώς αντί να δίνουν λύσεις προκαλούν ταλαιπωρία με ουρές και λίστες. Δυσαρέσκεια, που βεβαίως επεκτείνεται και στα φάρμακα που λείπουν ή που δεν φτάνουν στη χώρα ή που φτάνουν αλλά τελικά πρέπει να τα πληρώσει εξ ολοκλήρου ο ασθενής ή το κράτος σε τιμές ακριβότερες από τη νομοθετημένη τιμή τους. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι "Μήπως ήρθε η ώρα να θεσμοθετήσουμε ως πολιτεία νέες λειτουργίες στο κράτος, μήπως η υγεία πρέπει να προσεγγιστεί με διαφορετικό υπερκομματικό τρόπο'';

Για παράδειγμα, η δημιουργία Ανεξάρτητων αρχών που θα αποφασίζουν για την υγεία και για θέματα όπως οι τιμές, οι αυξήσεις ή οι μειώσεις ή αποζημίωση ή μη φαρμάκων και τεχνολογιών υγείας, θα βοηθούσε το σύστημα να προχωρήσει. 

Ανεξάρτητη Αρχή, που δεν θα ανήκει σε καμία ηγεσία, που θα είναι υπερκομματική και η οποία θα έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για την πολιτική που θα εφαρμοστεί, που θα την ελέγχει, και θα παίρνει αποφάσεις για βελτίωση. 

Ο ΟΔΙΠΥ, επί παραδείγματι, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θα μπορούσε άραγε, αναρωτιέται η αγορά, να δούμε κάτι αντίστοιχο και στο Φάρμακο, δηλαδή να δημιουργηθεί μια Ανεξάρτητη αρχή για την τιμολόγηση και αποζημίωση των Φαρμάκων ;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών