Ξεκίνησε από τον ΕΟΦ η διαδικασία ενημέρωσής του για τις ποσότητες που προτίθεται να διαθέσουν οι εταιρείες σε ηπαρίνες, γ σφαιρίνες και αλβουμίνες το 2024. Διαδικασία που, όπως λέγεται, εξελίσσεται με τεράστια καθυστέρηση, καθώς μιλάμε για τρεις ελλείπουσες κατηγορίες παγκοσμίως, με την ικανότητα προσφοράς των εταιρειών να υπολείπεται σημαντικά έναντι της παγκόσμιας ζήτησης.
Όπως μας είπαν στελέχη της αγοράς, οι εταιρείες αποφασίζουν τη διάθεση στα κράτη την περίοδο του Καλοκαιριού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απουσία νομοθετικού πλαισίου για το 2024 οδήγησε τις εταιρείες σε πολύ χαμηλές εκτιμήσεις για επάρκεια σε όλα τα σκευάσματα το επόμενο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι ανοσοσφαιρίνες και οι αλβουμίνες προστατεύονται από την επίπτωση του clawback. Το ίδιο συμβαίνει και για τις ηπαρίνες για το 2021-2022, ενώ εκκρεμεί ακόμη η νομοθετική απόφαση (προστασίας τους) για το 2023.
Λόγω των καθυστερήσεων αυτών που παρατηρούνται, στελέχη της αγοράς ήδη μιλούν για αναγκαιότητα και πάλι μεγάλων εισαγωγών από τον ΙΦΕΤ σε γ σφαιρίνες και κλασικής ηπαρίνης σε υπερδιπλάσιες τιμές από αυτές που δίνουν οι εταιρείες τα προϊόντα τους και είναι στο δελτίο τιμών.
Συμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην περίπτωση της κλασικής ηπαρίνης η διαθεση από τον ΙΦΕΤ το 2023 έγινε σε τιμή 700% υψηλότερη από αυτήν που διαθέτει η εταιρεία στην αγορά.
Σημειώνεται ότι οι μηνιαίες ανάγκες της χώρας σε κλασική ηπαρίνη (διάρκεια ζωής 4 ώρες) είναι 10.000 κουτιά και χρησιμοποιείται στα χειρουργεία και στους νεφροπαθείς, ενώ σε ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (διάρκεια ζωής 24 ωρών) είναι εκατοντάδες χιλιάδες - χρησιμοποιείται και από αιμοκαθαρόμενους - και χορηγείται ως θρομβοπροφύλαξη.
Όσον αφορά τη γ σφαιρίνη, πληροφορίες λένε ότι το ΙΦΕΤ αγόρασε με τιμές πάνω από 100 ευρώ το γραμμάριο, όταν η μέση τιμή στο Δελτίο τιμών είναι στα 50 ευρώ το γραμμάριο.
Στην παρούσα φάση το υπουργείο Υγείας μολονότι γνωρίζει τις διαθέσιμες ποσότητες και τις δυσκολίες παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις και εξαιτίας αυτών:
- Ρισκάρουν και τις οποιες διαθέσιμες ποσότητες υπάρχουν.
- Υπάρχει ο φόβος να εκτροχιαστεί εντελώς η φαρμακευτική δαπάνη, καθώς ο ΙΦΕΤ θα αναγκαστεί να λειτουργήσει και πάλι στα κόκκινα για εισαγωγές πολύ μεγάλων ποσοτήτων που θα χρειαστούμε και το ερώτημα παραμένει αν θα τα καταφέρει.
Ερωτήματα υπάρχουν και με τα σκιαγραφικά, καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τις εταιρείες που τα διανέμουν στην Ελλάδα, ενώ οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη του χρόνου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια