Το Paxlovid συμβάλλει στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από COVID-19, αλλά θα μπορούσε επίσης να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για περιστατικό rebound (επανεμφάνιση ιικού φορτίου), επιβεβαιώνει νέα έρευνα.

Περίπου 1 στους  5 ασθενείς που έλαβαν Paxlovid ανάρρωσαν και ήταν αρνητικοί στην  COVID, αλλά αργότερα είχαν θετικό αποτέλεσμα σε τεστ και άρχισαν να αποβάλλουν ζώντα και ενδεχομένως μεταδοτικό ιό.

Το φαινόμενο rebound συνέβη μόνο στο 2% του χρόνου σε ανθρώπους που δεν λάμβαναν Paxlovid.

Ο Dr. Mark Siedner, του Massachusetts General Hospital, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η επανεμφάνιση ιικού φορτίου  ήταν πολύ πιο συνήθης από ό,τι αναμενόταν –σε πάνω από το 20% των ανθρώπων που λάμβαναν Paxlovid- και ότι οι άνθρωποι απέβαλλαν ζώντα ιό όταν εμφάνισαν το φαινόμενο rebound, κάτι που υποδεικνύει την πιθανότητα μετάδοσης μετά την αρχική ανάρρωση από τον ιό της Covid.

Συγκριτικά, κλινικές δοκιμές ανακάλυψαν ότι μόνο 1% έως 2% των ασθενών που λάμβαναν Paxlovid είχαν φαινόμενο rebound.

Άσχετα από τον κίνδυνο rebound, οι ερευνητές υπερασπίστηκαν τη χρησιμότητα του φαρμάκου.

Ο Dr. Jonathon Li, δήλωσε ότι το Paxlovid παραμένει σωτήριο φάρμακο που συνταγογραφεί σε ασθενείς του, υψηλού κινδύνου.

Η νέα έρευνα, αν και δίνει πληροφορίες, δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτό το φάρμακο είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτου, σημείωσε.

Δίνει πολύτιμα στοιχεία σε ασθενείς που έλαβαν Paxlovid, βοηθώντας τους να καταλάβουν τι να περιμένουν και πόσο διάστημα θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικοί, πρόσθεσε.

Ερευνητές παρακολούθησαν 142 ανθρώπους που ήταν θετικοί στην COVID, και τους κατηγοριοποίησαν ως έχοντας λάβει συνταγογράφηση Paxlovid ή όχι. Οι γιατροί παρακολούθησαν στενά το ιικό τους φορτίο και τα συμπτώματα.

Περίπου το 21% των ασθενών που έλαβαν Paxlovid είχαν φαινόμενο rebound, σε σύγκριση με 2% όσων δεν είχαν λάβει το φάρμακο.

Οσοι είχαν rebound, επίσης απέβαλλαν για μεγαλύτερο διάστημα τον ιό -κατά μέσον όρο 14 ημέρες -σε σύγκριση με λιγότερο από 5 ημέρες όσων δεν εμφάνισαν το φαινόμενο rebound. Αυτό τους καθιστούσε δυνητικά μεταδοτικούς για περισσότερο διάστημα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD