Για πολλές γυναίκες με καρκίνο μαστού, η μάχη με σεξουαλικά θέματα είναι ένα κρυμμένο βάρος, έδειξε νέα έρευνα.

Επειδή οι περισσότερες ασθενείς δεν αισθάνονται άνετα να συζητούν αυτά τα θέματα με τον γιατρό τους, πολλές στρέφονται  σε διαδικτυακά forums στήριξης ασθενών, για συμβουλές.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι τρία τέταρτα των ασθενών της έρευνας παραδέχτηκαν κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία. Πιο συχνά, κολπική ξηρότητα ή πόνο κατά τη διείσδυση.

Η Christiana von Hippel του Dana-Farber Cancer Institute, δήλωσε ότι αντί να πηγαίνουν στον γιατρό για συμβουλή, γυναίκες με καρκίνο μαστού αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να γεμίσουν το κενό στην περίθαλψη για σεξουαλικά συμπτώματα, αναζητώντας, καινοτομώντας και μοιράζοντας λύσεις μεταξύ τους.

Η έρευνα εστίασε σε 501 ενήλικα μέλη δημοφιλούς online forum για τον καρκίνο μαστού.

Ποσοστό 70% δήλωσαν ότι παρέμεναν σεξουαλικά ενεργές το διάστημα που ολοκλήρωσαν την έρευνα. Περίπου τα δυο τρίτα ήταν ετεροφυλόφιλες και τα δυο τρίτα είχαν σύντροφο.

Ποσοστό 47% δήλωσαν ότι ήταν εξαιρετικά ή πολύ ικανοποιημένες με τη σεξουαλική τους ζωή πριν τον καρκίνο, αλλά το 44% δήλωσαν ότι εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση της σεξουαλικής ζωής μετά τη διάγνωση.

Η κολπική ξηρότητα και/ή ο πόνος κατά τη διείσδυση ήταν τα πιο συνήθη προβλήματα που αναφέρθηκαν και το 57% όσων απάντησαν δήλωσαν οτι ποτέ δεν συζήτησαν την επίπτωση της αγωγής κατά του καρκίνου στη σεξουαλική τους ζωή, με έναν γιατρό.

Πολλές (35%) δήλωσαν ότι μιλούσαν για αυτά τα θέματα με άλλες γυναίκες ή έψαχναν μόνες για απαντήσεις.

Συνήθεις λύσεις για τη μείωση του πόνου περιλάμβαναν τη χρήση λαδιού καρύδας ως λιπαντικό κατά τη διάρκεια της επαφής ή η επιλογή άλλων στάσεων. Επίσης, κοινές υποδείξεις για τη βοήθεια της ενίσχυσης της σεξουαλικής ζωής, έδειξε η έρευνα, ήταν η αυτοϊκανοποίηση και η παρακολούθηση ερωτικών ταινιών καθώς και η αλλαγή στον τρόπο σκέψης όσον αφορά το σεξ.

Όμως δεν βοηθήθηκαν όλες από τις παραπάνω προσεγγίσεις και οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γιατροί πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αρχίσουν συζητήσεις με ασθενείς για θέματα σεξουαλικής υγείας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV