Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, έπειτα από ξέσπασμα άγνωστης πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα.
Όπως αναφέρεται σε ενημέρωση της Διεθνούς Εταιρείας Λοιμωδών Νόσων, τα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Πεκίνου, του Λιαονίγκ και άλλων περιοχών της ασιατικής χώρας, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής των μαθημάτων.
Από τους γονείς εκφράζονται σκέψεις για συγκάλυψη της επιδημίας από τις αρχές της Κίνας.
"Πολλοί νοσηλεύονται. Δεν βήχουν και δεν έχουν συμπτώματα. Απλώς έχουν πυρετό και πολλοί αναπτύσσουν πνευμονικούς όζους", σύμφωνα με γονέα.
Σοβαρή είναι και η κατάσταση στην επαρχία Λιαονίνγκ, ενώ ουρές ασθενών υπάρχουν σε κεντρικά νοσοκομεία. Μέλος του προσωπικού του Κεντρικού Νοσοκομείου Dalian είπε: "Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν στην ουρά για 2 ώρες. Είμαστε όλοι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών"
Κάποια μαθήματα στα σχολεία έχουν ακυρωθεί εντελώς, καθώς έχουν αρρωστήσει και δάσκαλοι.
Από τότε που η Κίνα σταμάτησε να τηρεί την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων στις αρχές του 2023, ξεσπούν, κατά καιρούς, επιδημίες όπως η γρίπη, το μυκόπλασμα και η βρογχοπνευμονία.
ΠΟΥ
Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυναν στην Κίνα αίτημα για ενημέρωση και - όπως έγινε ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ - οι κινεζικές αρχές απέδωσαν αυτήν την αύξηση στην άρση των περιορισμών για τον COVID-19 και στην κυκλοφορία γνωστών παθογόνων παραγόντων όπως η γρίπη, η πνευμονία από μυκόπλασμα (μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως επηρεάζει μικρότερα παιδιά), ο αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί το COVID-19).
Οι αρχές της Κίνας ανέδειξαν την ανάγκη για ενισχυμένη επιτήρηση ασθενειών σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και κοινοτικά περιβάλλοντα, καθώς και ενίσχυση της ικανότητας του συστήματος Υγείας να διαχειρίζεται ασθενείς.
Την Τρίτη, αναφέρθηκαν συρροές αδιάγνωστης πνευμονίας σε παιδιά στη βόρεια Κίνα. Δεν είναι σαφές εάν αυτά σχετίζονται με τη συνολική αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού που είχαν αναφερθεί προηγουμένως από τις κινεζικές αρχές ή με ξεχωριστά συμβάντα.
Στις 22 Νοεμβρίου, ο ΠΟΥ ζήτησε πρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και εργαστηριακά αποτελέσματα από αυτές τις αναφερόμενες ομάδες μεταξύ παιδιών, μέσω του μηχανισμού Διεθνών Κανονισμών Υγείας.
Ο ΠΟΥ βρίσκεται επίσης σε επαφή με κλινικούς γιατρούς και επιστήμονες μέσω των υφιστάμενων τεχνικών συνεργασιών και δικτύων στην Κίνα.
Από τα μέσα Οκτωβρίου, η βόρεια Κίνα έχει αναφέρει αύξηση των ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο τα προηγούμενα τρία χρόνια. Η Κίνα διαθέτει συστήματα για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τις τάσεις της γρίπης, τις ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη, τον RSV και τον SARS-CoV-2, καθώς και αναφορές σε πλατφόρμες όπως το Παγκόσμιο Σύστημα Επιτήρησης και Αντίδρασης της Γρίπης.
Ενώ ο ΠΟΥ αναζητά αυτές τις πρόσθετες πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού συνέστησαν στους Κινέζους ομολόγους τους να ακολουθούν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου αναπνευστικής νόσου, τα οποία περιλαμβάνουν τον προτεινόμενο εμβολιασμό. τήρηση αποστάσεων από άτομα που είναι άρρωστα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια