Συναγερμό για διασπορά του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae σε 15 ελληνικά νοσοκομεία, σημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, επισημαίνεται πως κοινή μελέτη ECDC και ΕΟΔΥ αποκάλυψε πως το συγκεκριμένο βακτήριο βρέθηκε πολύ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.
Παρόμοια εξάπλωση μπορεί να έχει ήδη συμβεί με το στέλεχος του βακτηρίου ST323, το οποίο δεν είχε βρεθεί σε προηγούμενες γονιδιωματικές έρευνες στην Ελλάδα, αλλά εντοπίστηκε σε έξι νοσοκομεία το 2022.
Με την εκτίμηση των συμβάντων, εκτιμάται πως η μετάδοση που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη. Όπως αναφέρεται, τα ευρήματα δείχνουν ταχεία διάδοση νέων απειλών μέσω του νοσοκομειακού δικτύου.
Η ταχεία ενδονοσοκομειακή και διαπεριφερειακή εξάπλωση του βακτηρίου Klebliella pneumoniae έχει επίσης τεκμηριωθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως, για την πρόληψη της επανειλημμένης μετάδοσης από ασθενή σε ασθενή, πρέπει να ληφθούν ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων σε νοσοκομεία και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ECDC, κάθε χρόνο 2.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Τι είναι
Η Klebsiella pneumoniae ή κλεμπσιέλλα της πνευμονίας είναι Gram-αρνητικό, αναερόβιο βακτήριο σε σχήμα ράβδου.
Αν και βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα του στόματος, του δέρματος και των εντέρων, μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές αλλαγές στους πνεύμονες του ανθρώπου και των ζώων εάν αναρροφηθεί, ιδίως στις κυψελίδες με αποτέλεσμα αιματηρά, καφέ ή κίτρινα πτύελα που ομοιάζουν με ζελέ.
Από το θανατηφόρο βακτήριο επηρεάζονται συχνότερα μεσήλικες και ηλικιωμένοι άνδρες, πιο συχνά από τις γυναίκες με εξουθενωτικές ασθένειες. Αυτός ο πληθυσμός ασθενών πιστεύεται ότι έχει εξασθενημένη άμυνα του αναπνευστικού ξενιστή, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με διαβήτη, αλκοολισμό, κακοήθεια, ηπατική νόσο, χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή, νεφρική ανεπάρκεια.
Εκτός από την πνευμονία, το βακτήριο Klebsiella μπορεί επίσης να προκαλέσει λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα, στην κατώτερη χοληφόρο οδό και στα σημεία χειρουργικών τραυμάτων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα