Πριν μερικά χρόνια, η ταπεινή (βλ. συχνά ζωοτροφή) λαχανίδα έκανε ένα τεράστιο μπαμ στους κύκλους της υγιεινής διατροφής και ξαφνικά την βλέπαμε παντού, με τον πολύ μαρκετίστικο όρο "superfood" από δίπλα. Αυτό δεν κράτησε πάρα πολύ μιας και η λαχανίδα - ομολογουμένως - δεν έχει και την πιο καθολικά αποδεκτή γεύση και υφή. Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία που έδειχναν ότι είναι ένα λαχανικό πολύ πλούσιο σε αναγκαία συστατικά δεν ήταν λάθος.

Οπότε τώρα που έχει ηρεμήσει το μάρκετινγκ, ας δούμε την λαχανίδα και τα οφέλη της πιο ψύχραιμα.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Πρόκειται για μια πάθηση των ματιών που περιορίζει την όραση και συμβαίνει με την ηλικία. Ο τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο είναι μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή. Η λαχανίδα περιέχει να από αυτά, την λουτεΐνη.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Η λαχανίδα ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά - την ίδια οικογένεια με το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Πρόκειται για λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προβλημάτων της καρδιάς.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Τα αντιοξειδωτικά της λαχανίδας έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να βρεθεί πιο ξεκάθαρος συσχετισμός, αλλά πιστεύεται ότι ορισμένες ουσίες στην λαχανίδα επηρεάζουν τους καρκίνους του μαστού, των πνευμόνων, του ήπατος και άλλων.

Ενισχύει την υγεία των οστών

Το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα γνωστό για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην υγεία των οστών μας. Δεν είναι, όμως, το μόνο συστατικό με αυτόν τον ρόλο: Η βιταμίνη Κ είναι επίσης σημαντική, με έρευνες να δείχνουν ότι η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Μια μερίδα λαχανίδα περιλαμβάνει περισσότερο από το 100% της ημερήσιας πρόσληψης.

Ενισχύει την υγεία του εντέρου

Η λαχανίδα περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες εκτός του ότι βοηθούν τον μεταβολισμό μας να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα, λειτουργούν και ως "τροφή" για τα ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα και διασπούν τις τροφές. Το να τα "τρέφουμε" σωστά με φυτικές ίνες σημαίνει ότι η δράση τους θα είναι καλή, όπως και οι αριθμοί τους. Η καλή αναλογία ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο είναι κάτι που οι ειδικοί συνεχίζουν να ερευνούν και να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες πληροφορίες για το πόσο καλό κάνει στον οργανισμό μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών