Οι ελπίδες που εναποτίθενται στα φάρμακα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας υποχωρούν καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις σε έρευνες για το φαινόμενο "γιο - γιο" μετά τη διακοπή της λήψης τους.

Με τον όρο "γιο - γιο", οι διατροφολόγοι αναφέρονται στις συχνές αυξομειώσεις βάρους, ένα φαινόμενο που συνήθως ταλαιπωρεί γυναίκες οι οποίες ακολουθούν κατά διαστήματα αυστηρές, εξαντλητικές δίαιτες, χάνουν πολλά κιλά και στη συνέχεια επανέρχονται στις παλιές, συχνά υπερφαγικές συνήθειές τους, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στα παλιά τους κιλά ή και σε ακόμα πιο πολλά.

Με τη δραστική ουσία τιρεζεπατίδη, οι ασθενείς εμφάνισαν σημαντική επαναπρόσληψη βάρους όταν τους δόθηκε μόνο εικονικό φάρμακο μετά από 36 εβδομάδες λήψης του φαρμάκου. Αυτό αναφέρθηκε από ερευνητική ομάδα στο περιοδικό "Jama".

Σε δεύτερη ομάδα των συμμετεχόντων στη μελέτη, ωστόσο, που συνέχισαν να παίρνουν το φάρμακο, τα κιλά συνέχισαν να πέφτουν. Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν έκπληξη για τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η τιρζεπατίδη έχει επί του παρόντος εγκριθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, αλλά όχι ακόμη στην ΕΕ.

Στη Γερμανία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με την ονομασία "Mounjaro" σε ορισμένες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.

Η τιρζεπατίδη θεωρείται ακόμη πιο αποτελεσματική από τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη ("Wegovy"), η οποία αναφέρεται συχνά στη χώρα αυτή όταν πρόκειται για ενέσεις απώλειας βάρους. Όπως και με τα σκευάσματα σεμαγλουτίδης, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπρεπε να ακολουθήσουν μια δίαιτα και να είναι επαρκώς σωματικά δραστήριοι.

Στη μελέτη συμμετείχαν 670 ασθενείς σε διάφορες χώρες, οι οποίοι ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι κατά την έναρξη της μελέτης.

Μετά από 36 εβδομάδες, είχαν μειώσει το βάρος τους κατά μέσο όρο κατά περίπου 21%, αναφέρει η ομάδα.

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν επίσης το δραστικό συστατικό στη συνέχεια και έχασαν επιπλέον 5,5% του βάρους τους μέχρι την 88η εβδομάδα της μελέτης.

Οι ερευνητές έδωσαν σε μια δεύτερη ομάδα μόνο εικονικό φάρμακο μετά την πρώτη φάση: η ομάδα αυτή πήρε και πάλι σημαντική ποσότητα βάρους μέχρι το τέλος της μελέτης. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες μστην μελέτη εξακολουθούσαν να καταγράφουν απώλεια βάρους περίπου 10% καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Κατά την άποψη των συγγραφέων της μελέτης, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί, αν πρόκειται να αποφευχθεί η επαναπρόσληψη βάρους.

Τουλάχιστον 5 μελέτες σε διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων - συμπεριλαμβανομένης και αυτής - έχουν δείξει ότι υπάρχει σαφές φαινόμενο γιο - γιο μετά τη διακοπή. Η σεμαγλουτίδη ήταν μία από αυτές. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη και τους κινδύνους των βραχυπρόθεσμων θεραπειών.

Τα αποτελέσματα "κάθε άλλο παρά εκπλήσσουν", δήλωσε ο Stephan Martin, επικεφαλής ιατρός διαβητολογίας και διευθυντής του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη και Υγείας στο Ντίσελντορφ, αναφερόμενος στα σχεδόν πανομοιότυπα αποτελέσματα της μελέτης για τη σεμαγλουτίδη.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη επιλέχθηκαν προσεκτικά και υποβλήθηκαν επίσης σε ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο ζωής.

Λόγω της μειωμένης υποστήριξης στην καθημερινή πρακτική, οι ασθενείς θα μπορούσαν ενδεχομένως ακόμη και να επανακτήσουν το βάρος τους ταχύτερα μετά τη διακοπή της θεραπείας. "Οι μελέτες δείχνουν επομένως σαφώς ότι οι "θαυματουργές ενέσεις" πρέπει να χρησιμοποιούνται εφ' όρου ζωής", δήλωσε ο Martin.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι παρενέργειες είναι σχετικά συχνές και αφορούν κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Αυτό είναι παρόμοιο με τα σκευάσματα σεμαγλουτίδης. Η σοβαρότητα περιγράφηκε στη μελέτη ως επί το πλείστον ως ήπια έως μέτρια και οι παρενέργειες έγιναν λιγότερο συχνές με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στη μελέτη λόγω των ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές