Υπερ-επεξεργασμένες τροφές περιλαμβάνει - σε ορισμένες περιπτώσεις - η διατροφή ατόμων που νηστεύουν, απειλώντας την υγεία τους.

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό για όσους νηστεύουν και έχουν παράλληλα μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή υπέρταση, αυξημένο ζάχαρο, αυξημένα τριγλυκερίδια και χαμηλή καλή χοληστερίνη.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ελληνική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Τη μελέτη υπογράφουν οι: Άν. Κοκκινοπούλου, Ν. Κατσίκη, Ι. Πάγκαλος, Ν. Ροδοπαίος, Αλ. Κουλούρη, Ελ. Βασάρα, Σ. Παπαδοπούλου, ο καθηγητής Π. Σκεπαστιανός, η καθηγήτρια Μ. Χασαπίδου και ο ομότιμος καθηγητής Αντώνης Καφάτος, από το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμια Κρήτης και Κύπρου και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από τα μέσα Νοεμβρίου έως και την παραμονή των Χριστουγέννων, πολλοί εφαρμόζουν τη νηστεία των Χριστουγέννων, αποκαλούμενη και "Μικρή Σαρακοστή".

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, οι θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία είναι ευρέως γνωστή, με την επίδραση της θρησκευτικής νηστείας στην υγεία να έχει λάβει αυξημένη προσοχή την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει επικεντρωθεί στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σε πληθυσμούς που νηστεύουν. Στόχος ήταν να διερευνηθεί η κατανάλωση αυτών των τροφών και να συσχετιστούν με το μεταβολικό σύνδρομο στους νηστεύοντες.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 400 άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή δίαιτα και διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε όσους νήστευαν όσους δεν νήστευαν.

Βρέθηκε πως όσοι νήστευαν κατανάλωναν σημαντικά λιγότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα και βοδινό και σημαντικά περισσότερα θαλασσινά, ψάρια, σαλιγκάρια, προϊόντα σόγιας και φρέσκα φρούτα. 

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Όσον αφορά τα επεξεργασμένα τρόφιμα, κατανάλωναν σημαντικά περισσότερες τηγανητές πατάτες, σε σύγκριση με τους μη νηστεύοντες.

Είχαν, επίσης, σημαντικά χαμηλότερη πρόσληψη χοιρινού λουκάνικου, κέτσαπ και μουστάρδας, καθώς και σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση μαργαρίνης και ταραμά, σε σύγκριση με τους μη νηστεύοντες.

Οι νηστεύοντες με μεταβολικό σύνδρομο, κατανάλωναν περισσότερες υπερ-επεξεργασμένες τροφές, όπως τυριά, μπισκότα και κέικ από τους νηστεύοντες χωρίς μεταβολικό σύνδρομο.

Οι μη νηστεύοντες με μεταβολικό σύνδρομο, κατανάλωναν περισσότερα κουλούρια και δημητριακά πρωινού, σε σχέση με τους μη νηστεύοντες που δεν νοστεύουν. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι επιστήμονες σχολιάζουν πως πρέπει η χρήση υπερ-επεξεργασμένων τροφών σε όσους νηστεύουν πρέπει να αποτελέσει θέμα ενημέρωσης.

Επικαλούμενοι, δε, παλαιότερη μελέτη σε πληθυσμό 77.437 ατόμων, σημειώνουν πως μεγαλύτερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών παρατηρείται κυρίως σε άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, ανύπαντρους, καπνιστές, άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, που ασκούνται λιγότερο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού