Την ανάγκη να διδαχτούμε από την περιπέτεια της πανδημίας και να κτίσουμε ένα λειτουργικό Σύστημα Υγείας, υπογράμμισε ο Καθηγητής Ιατρικής στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα της Τρίτης αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. Παράλληλα, υποστήριξε πως τα συμπεράσματα για την διαχείριση της πανδημίας πρέπει να ληφθούν με ψυχραιμία και με απεγκλωβισμό από τις προσωπικές θέσεις και μεροληψίες του καθενός.
«Η πανδημική φάση νομίζω έχει τελειώσει. Βέβαια, ο συγκεκριμένος κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, θα μείνει μαζί μας όπως έχουν μείνει τόσοι και τόσοι άλλοι ιοί», ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ανθρωπότητα έχει τελειώσει με την πανδημία. «Απλώς θα πρέπει να διδαχτούμε για να έχουμε ένα λειτουργικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε, για να προσθέσει πως ένα λειτουργικό σύστημα υγείας, με ισχυρή δημόσια υγεία, δεν έχει να φοβηθεί κάτι, ενώ αντίθετα ένα μη λειτουργικό σύστημα πολύ εύκολα μπορεί να καταρρεύσει.
«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την πανδημία. Το βλέπουμε καθημερινά. Είναι ένας αγώνας που δίνουν όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στο Σύστημα Υγείας, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, και είναι επίσης ένας αγώνας που δίνουν οι πολίτες κάτω από αντίξοες συνθήκες πολύ συχνά. Άρα λοιπόν, είναι μια κοινωνική επένδυση κορυφαία, ανεξαρτήτως από την πανδημία».
Σε ερώτηση για το αν ήρθε η ώρα να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας, απάντησε: «Έχουμε συμπεράσματα, απλώς χρειάζεται ψυχραιμία και κάποια προσπάθεια να απεγκλωβιστούμε από τις προσωπικές θέσεις και από τις προσωπικές μεροληψίες που ίσως έχει ο καθένας. Όπως καταλαβαίνετε, μέσα σε αυτό το πρόβλημα δεν ήταν μόνο επιστήμονες που είχαν εμπλακεί, υπήρχαν πολιτικές, κοινωνικές διαφορές, επιχειρήσεις, άνθρωποι με συμφέροντα, άνθρωποι που ήθελαν να προσφέρουν. Πρέπει λίγο να αποστασιοποιηθούμε και να μπορούμε να δούμε αντικειμενικά τι κάναμε σωστά, τι κάναμε λάθος, να διδαχτούμε από τα σφάλματά μας - όλοι νομίζω κάναμε σφάλματα - και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε πράγματα που διορθώνονται και που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία από δω και πέρα».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;