Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με αυξημένο ποσοστό επιπλοκών για τη μητέρα και το παιδί σε αμερικανική μελέτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA".
Η μελέτη "Nulliparous Pregnancy Outcomes Study: Monitoring Mothers-to-Be" (nuMoM2b) διερεύνησε τα αίτια των επιπλοκών της εγκυμοσύνης και των αποβολών το χρονικό διάστημα μεταξύ 2010 - 2013. Εκείνη την περίοδο, αρχειοθετήθηκαν επίσης δείγματα ούρων από έγκυες γυναίκες.
Η Torri Metz από το Πανεπιστήμιο Υγείας της Γιούτα και οι συνεργάτες της προσδιόρισαν τη συγκέντρωση της THC-COOH, ενός προϊόντος αποσύνθεσης της τετραϋδροκανναβινόλης της κάνναβης.
Να σημειωθεί ότι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι ένα από τα πιο γνωστά κανναβινοειδή που βρίσκονται στο φυτό της κάνναβης. Είναι ψυχοτρόπος ουσία η οποία επιδρά στους υποδοχείς του ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος.
Σε 610 συμμετέχουσες στην μελέτη (6,6 %), η εξέταση ήταν θετική σε ένα από τα τρία τεστ ελέγχου. Αυτό ίσχυε μόνο για το ένα τρίτο (197 έγκυες γυναίκες) κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ τα άλλα δύο τρίτα (413 έγκυες γυναίκες) εξακολουθούσαν να είναι θετικά σε μεταγενέστερες εξετάσεις.
Οι γυναίκες αυτές συνέχισαν να κάνουν χρήση κάνναβης και μετά τη γνωστοποίηση της εγκυμοσύνης τους.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα THC-COOH στα ούρα με τη συχνότητα των επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο περιλάμβανε παιδιά που ήταν πολύ μικρά για την ηλικία τους κατά τη γέννηση, ιατρικά υποδεικνυόμενες πρόωρες γεννήσεις, θνησιγένειες και υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης.
Ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμβάντα συνέβησαν στο 25,9 % των γυναικών με θετικό τεστ κάνναβης σε σύγκριση με το 17,4 % στην ομάδα χωρίς έκθεση.
Ο Metz και οι συνεργάτες του υπολόγισαν σχετικό κίνδυνο 1,27, ο οποίος ήταν σημαντικός με διάστημα εμπιστοσύνης 95 % από 1,07 έως 1,49. Ο υπολογισμός έλαβε υπόψη τις διαφορές στα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, τον δείκτη μάζας σώματος, τις ιατρικές συννοσηρότητες και τη χρήση ενεργού νικοτίνης.
Στην πραγματικότητα, οι χρήστες κάνναβης είχαν σημαντικά πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Ήταν συχνότερα παχύσαρκοι (31,8 % έναντι 21,3 %), κάπνιζαν συχνότερα (27,5 % έναντι 3,0 %) και έκαναν συχνότερα χρήση ναρκωτικών όπως οπιούχα (2,1 % έναντι 0,8 %). Ήταν πιο πιθανό να έχουν αυξημένο άγχος (25,2 % έναντι 11,7 %), κατάθλιψη (25,3 % έναντι 12,4 %) ή αυξημένο στρες (7,9 % έναντι 3,0 %).
Ήταν λιγότερο πιθανό να είναι παντρεμένοι (7,9 % έναντι 64,2 %) και εξαρτώνταν συχνά από τη δημόσια ασφάλιση υγείας (69,9 % έναντι 24,9 %). Όλα αυτά τα μειονεκτήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης αντί της χρήσης κάνναβης.
Η προσαρμοσμένη ανάλυση θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι εντοπίζει όλες τις διαφορές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε