Νεα απεικονιστική τεχνολογία που εμπνεύστηκε από τις πεταλούδες μπορεί να κάνει διαχωρισμό μεταξύ φυσιολογικών και καρκινικών κυττάρων με ακρίβεια 99%, δήλωσαν ερευνητές.

Η καινοτομία του University of Illinois Urbana-Champaign, έδειξε ότι καρκινικά κύτταρα μπορούν να εντοπιστούν από το μοναδικό τους φθορισμό στο φάσμα UV.

Η έμπνευση για αυτή την τεχνολογία προήλθε από τις πεταλούδες- ιδιαίτερα το είδος Papilio Xuthus.

Ο καθηγητής Viktor Gruev δήλωσε ότι εμπνεύστηκαν από το οπτικό σύστημα των πεταλούδων που μπορούν να αντιλαμβάνονται πολλές περιοχές του φάσματος UV και σχεδίασαν κάμερα που αντιγράφει αυτή τη λειτουργικότητα.

Καρκινικοί ιστοί περιέχουν ορισμένους βιοιατρικούς δείκτες σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Αυτοί όταν διεγερθούν με ακτινοβολία UV ελκύουν λάμψη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αυτοφθορισμός.

Ο καθηγητής Shuming Nie δήλωσε ότι με αυτή την τεχνολογία μπορούν οι ερευνητές να απεικονίσουν την ακτινοβολία UV με υψηλή ευαισθησία και να ξεχωρίσουν διαφορές μικρού μήκους κυμάτων.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον αισθητήρα σε χειρουργικές πράξεις, ενώ βιολόγοι αισιοδοξούν για τη χρήση του στη μελέτη άλλων ειδών ικανών να βλέπουν στο φάσμα UV.

Ο καθηγητής Nie δήλωσε ότι η νεα απεικονιστική τεχνολογία τους επιτρέπει να διαχωρίζουν τα καρκινικά από τα υγιή κύτταρα και ανοίγει νέες συναρπαστικές εφαρμογές και πέρα από την υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγές:
Science Advances., The Grainger College )of Engineering at University of Illinois Urbana-Champaign

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece