Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια στην Αυστρία στρέφονται στην λύση της τεχνητής γονιμοποίησης για την ανεκπλήρωτη επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά.

Ο αριθμός των προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) αυξήθηκε σε 12.392 το προηγούμενο έτος και αφορούσε 7.608 ζευγάρια. Οι διαδικασίες είναι ολοένα και περισσότερο πιο επιτυχείς: περίπου το ένα τρίτο όλων των εμβρυομεταφορών οδήγησε πέρυσι σε εγκυμοσύνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Γονιμότητας στη Βιέννη. Συνολικά, το 5% των γεννήσεων στην Αυστρία πραγματοποιήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κατά το προηγούμενο έτος γεννήθηκαν 4.132 μωρά μέσω τεχνητής γονιμοποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ταμείου εξωσωματικής γονιμοποίησης για το 2022 που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας.

Η πλειονότητα των γυναικών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας μέσω του Ταμείου εξωσωματικής γονιμοποίησης το 2022 ήταν ηλικίας μεταξύ 31 και 35 ετών (38,6%). Ακολουθούσε η σχεδόν εξίσου μεγάλη ομάδα των 36 έως 40 ετών. Περίπου το ένα πέμπτο των επηρεαζόμενων ήταν ηλικίας μεταξύ 26 - 30 ετών. Μόνο το 4% ήταν κάτω των 26 ετών.

Ενώ η ηλικιακή ομάδα των 36 - 40 ετών αυξάνεται σταθερά από το 2012 (+ 4,1%), το ποσοστό των ατόμων κάτω των 26 ετών μειώθηκε σχεδόν στο μισό (- 3,6%). Το ποσοστό εγκυμοσύνης ανά εμβρυομεταφορά ήταν 34,9% σε ολόκληρη την Αυστρία το 2022. Ενώ το ποσοστό στις ηλικίες 26 έως 30 ετών ήταν λίγο κάτω από το 40%, μειώθηκε στο 29,5% στις ηλικίες 36 έως 40 ετών.

Το 2022, το 54,5% των γυναικών είχαν κάνει μία προσπάθεια και το 31,8% δύο. Ένα μικρό ποσοστό είχε τρεις, τέσσερις ή περισσότερες προσπάθειες ανά ζευγάρι. Το προηγούμενο έτος, στα 32 κέντρα του Ταμείου εξωσωματικής γονιμοποίησης αντλήθηκαν κατά μέσο όρο 9,7 ωάρια και μεταφέρθηκαν 1,1 έμβρυα ανά ασθενή. Το ποσοστό εγκυμοσύνης ανά ωοθυλακική παρακέντηση σε όλη την Αυστρία ήταν 22,2%.

Σε 40 προσπάθειες προέκυψε η λεγόμενη εξωμήτρια εγκυμοσύνη, η οποία έπρεπε να διακοπεί για ιατρικούς λόγους. Πρόκειται για εγκυμοσύνες εκτός της μήτρας, για παράδειγμα στις σάλπιγγες, στις οποίες τα έμβρυα δεν μπορούν ποτέ να γίνουν βιώσιμα και θέτουν σε οξύ κίνδυνο τη ζωή της μητέρας. Τα γεγονότα αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στο ποσοστό εγκυμοσύνης.

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το 70% του κόστους της εξωσωματικής γονιμοποίησης καλύπτεται από το ταμείο εξωσωματικής γονιμοποίησης που θεσπίστηκε το 2000. Το υπόλοιπο 30% του κόστους βαρύνει τους ασθενείς και τους συντρόφους τους.

Σε περισσότερες από τις μισές από όλες τις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ένδειξη που ορίζεται από το ταμείο είναι αποκλειστικά στον άνδρα (57%). Μόνο το 14,2% των προσπαθειών πρέπει να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά για τη γυναίκα. Στα υπόλοιπα ζευγάρια (28,8%), η ένδειξη αφορά και τα δύο φύλα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος