Η οδοντόβουρτσα κάποιου θα μπορούσε να του σώσει τη ζωή σε περίπτωση νοσηλείας του σε ΜΕΘ, αναφέρει νέα επισκόπηση.

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε ΜΕΘ, βραχύτερη διάρκεια παραμονής και λιγότερο χρόνο σε μηχανικό αερισμό, αναφέρει έρευνα στο JAMA Internal Medicine.

Αυτό, επειδή το βούρτσισμα φαίνεται να προστατεύει τους ασθενείς από την εμφάνιση πνευμονίας.

Ο Dr. Michael Klompas, του Brigham and Women’s Hospital, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι τακτικό βούρτσισμα στο νοσοκομείο μπορεί ενδεχομένως να σώσει ζωές.

Οι ερευνητές συνέκριναν αποτελέσματα από 15 κλινικές δοκιμές σε 2.700 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι ποσοστά πνευμονίας ήταν χαμηλότερα σε ασθενείς που βούρτσιζαν τα δόντια τους- ιδιαίτερα σε περιστατικά με μηχανικό αερισμό.

Το βούρτσισμα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας στη ΜΕΘ και τον χρόνο που οι ασθενείς χρειάζεται να παραμείνουν  σε αυτή νοσηλευόμενοι.

Η πνευμονία συμβαίνει όταν βακτήρια του στόματος προχωρήσουν στους αεραγωγούς και δημιουργήσουν λοίμωξη στους πνεύμονες. Αδύναμοι ασθενείς ή άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό έχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για εμφάνιση πνευμονίας κατά τη νοσηλεία τους.

Καθημερινό βούρτσισμα μειώνει την ποσότητα βακτηρίων στο στόμα, πιθανόν περιορίζοντας τον κίνδυνο πνευμονίας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές συνιστούν, αν κάποιος ασθενής δεν μπορεί μόνος του να βουρτσίσει τα δόντια του να τον βοηθήσει κάποιος από την ομάδα της περίθαλψής του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ΑΣΕΠ, θέματα δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία, ΟΤΑ
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας