Λιγότερα υγιή χρόνια ζουν οι Έλληνες μετά τα 65, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, ενώ περίπου οι μισές γυναίκες στη συγκεκριμένη ηλικία ζουν με αναπηρία.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έκθεση με το "Προφίλ Υγείας 2023" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα έχουν σημαντική επίπτωση στον ελληνικό πληθυσμό.

Τα ποσοστά επιβίωσης από τη νόσο είναι χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Οι κύριες μορφές καρκίνου για τους άνδρες εντοπίζονται στον προστάτη, στον πνεύμονα, στο παχύ έντερο και την ουροδόχο κύστη και στις γυναίκες στον μαστό, στο παχύ έντερο, στον πνεύμονα και στη μήτρα.

Προσδόκιμο υγιούς ζωής μετά την ηλικία των 65 σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γήρανση πληθυσμού

Στην έκθεση αναφέρεται πως, ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της μείωσης των γεννήσεων, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 στην Ελλάδα αυξήθηκε από 17% το 2000, σε 23% το 2022 και εκτιμάται πως θα ανέλθει στο 34% έως το 2050.

Οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών έχουν προσδόκιμο επιβίωσης άλλα 21,4 έτη, σχεδόν τρία περισσότερα από τους συνομήλικους άνδρες.

Όπως φαίνεται στο πιο πάνω γράφημα, τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα από τα μέσα ευρωπαϊκά.

Περίπου το 50% των Ελληνίδων 65 ετών και άνω αναφέρουν περισσότερες από μία χρόνιες παθήσεις, σε σύγκριση με 30% των ανδρών της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Καρκίνος παγκρέατος: Η καθοριστική σημασία του ενδοσκοπικού υπέρηχου στη διάγνωση
Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και UBITECH ανοίγουν το δρόμο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φαρμακοβιομηχανίας