Αποτελεί ένα τόσο κλασικό και αναλυμένο ζήτημα (εντός και εκτός ίντερνετ), που πλέον όλοι έχουμε ακούσει για σχετικές περιπτώσεις: Ο ναρκισσισμός και οι εκφάνσεις του είναι κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο. Και στην κατηγορία της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς εμπίπτει και ο ονλάιν όρος hoovering. Όπως μια ηλεκτρική σκούπα, έτσι περιγράφονται και οι απόπειρες ενός ναρκισσιστικού ατόμου που προσπαθεί να εισέλθει ξανά στη ζωή σας.

Προτού προχωρήσουμε περισσότερο, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί συγκεκριμένη ψυχιατρική διάγνωση που πρέπει να καλύψει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Η ιντερνετική ανάλυση τέτοιων καταστάσεων - και ειδικά η εφεύρεση νέων, εύπεπτων όρων όπως το hoovering, το ghosting και κάθε τι ανάμεσά τους - δεν είναι επιστημονική. Συνεπώς, στη θέση της λέξης "ναρκισσιστής" μπορούμε να βάλουμε απλώς "κακός σύντροφος" και σε πολλές περιπτώσεις δεν θα έκανε διαφορά. Παρ' όλα αυτά, ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς όσο πιο ψύχραιμα γίνεται.

Όταν ένα άτομο με ναρκισσιστική συμπεριφορά νιώθει μια σχέση να ξεφεύγει ή να χαλάει, μπορεί να ανταποκριθεί με τρόπους απεγνωσμένους, που θα προσπαθήσουν να φέρουν πάλι την κατάσταση στον έλεγχό του. Μερικές από αυτές τις συμπεριφορές είναι:

*Τα συνεχή κομπλιμέντα και δώρα, καθώς και η πολλή μαζεμένη προσοχή

*Οι συχνές απολογίες για τη συμπεριφορά του και οι υποσχέσεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, ή ότι έχουν αλλάξει ήδη

*Η προσπάθεια να σας προξενήσει ενοχές για πράγματα που είτε κάνατε, είτε όχι στο παρελθόν

*Η προσπάθεια να σας χειραγωγήσει

*Η προσπάθεια να δημιουργήσει κάποιο δέσιμο (προσωρινό ή μη) που δεν θα σας το έκανε εύκολο να του κόψετε την επαφή

*Η χειραγώγηση τρίτων εναντίον σας

*Η χρήση απειλών

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα άτομα που παρουσιάζουν τέτοια συμπεριφορά δεν είναι αναγκαστικά "κακοί άνθρωποι" ή "ψυχοπαθείς". Μπορεί να είναι άτομα που έχουν βιώσει παρόμοιες τραυματικές εμπειρίες και ανέπτυξαν αυτή τη συμπεριφορά για να αμυνθούν. Μπορεί όμως και να είναι άτομα που πιστεύουν ότι ο κόσμος τούς χρωστάει. Μπορεί να είναι άτομα που φοβούνται την απόρριψη, ή απλώς άτομα που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τον έλεγχο. Μπορεί να έχουν τεράστιες ενοχές για τη συμπεριφορά τους, ή μπορεί και όχι. Η περίπτωση του κάθε ατόμου, όπως όλα τα προβλήματα ψυχολογικής φύσης, είναι λίγο-πολύ μοναδική αν υπολογίσουμε όλους τους επιμέρους παράγοντες που θα φτάσουν έναν άνθρωπο εκεί.

Πώς το αντιμετωπίζουμε, όμως;

*Αρχικά, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μάς συμβαίνει. Είναι πολύ εύκολο να ανταποκριθούμε θετικά σε ορισμένες στρατηγικές αυτών των ατόμων - ειδικά αν σκεφτούμε ότι στατιστικά οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ευάλωτοι πέφτουν πιο συχνά "θύματα" αυτής της συμπεριφοράς.

*Προσπαθούμε να θέσουμε όρια με αυτό το άτομο. Το πόσο σκληρά θα πρέπει να είναι αυτά τα όρια είναι ανάλογο με την περίσταση - αλλά και με το πόσο καιρό υπομένετε την άσχημη συμπεριφορά. Είναι πολύ εύκολο να ξεσπάσετε αν έχετε καταπιεσμένα συναισθήματα, και αυτό σας βάζει σε ευάλωτη θέση. Αυτές οι συζητήσεις χρειάζονται ψυχραιμία - επειδή με ψυχραιμία είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε ανθρώπους που μας βάζουν στην διαδικασία να σκεφτόμαστε "ευάλωτες θέσεις" σαν να παίζαμε σκάκι.

*Προσπαθούμε να απομακρυνθούμε συναισθηματικά. Η ψυχρή λογική θα μας βοηθήσει πολύ εδώ, ακόμα και αν αυτά που έχει να πει δεν ακούγονται καθόλου ευχάριστα.

*Προσπαθούμε να μην αφήνουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με αυτό το άτομο. Από οικονομικά, μέχρι δανεικά αντικείμενα, είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις αφορμές που μπορεί να πάρει αυτό το άτομο για να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου