Μηχανικοί του MIT ανακάλυψαν νέο τρόπο πρόκλησης κορεσμού, με κάψουλα που καταπίνει κάποιος και δονείται στο στομάχι. Οι δονήσεις ενεργοποιούν τους ίδιους υποδοχείς που αισθάνονται πότε διαστέλλεται το στομάχι δημιουργώντας αίσθηση κορεσμού.

Αν νέες έρευνες δείξουν ότι το χάπι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ανθρώπους θα μπορούσε να αποτελέσει ελάχιστα επεμβατικό τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Σε ζώα που έλαβαν το χάπι 20 λεπτά πριν την τροφή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν  διέγερση απελευθέρωσης ορμονών κορεσμού από το χάπι και μείωση της πρόσληψης τροφής κατά 40 %.

Η Shriya Srinivasan δήλωσε ότι για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος ή να ελέγξει την όρεξή του το δονούμενο χάπι θα μπορούσε να λαμβάνεται πριν κάθε γεύμα.

Ερευνητές με επικεφαλής την Srinivasan, σε συνεργασία με το Traverso lab, σχεδίασαν κάψουλα στο μέγεθος πολυβιταμίνης που περιλαμβάνει δονούμενο μέρος.

Όταν το χάπι που τροφοδοτείται από μικρή μπαταρία φτάσει στο στομάχι, τα γαστρικά οξέα διαλύουν τη μεμβράνη από ζελατίνα που καλύπτει την κάψουλα ολοκληρώνοντας το ηλεκτρονικό κύκλωμα που ενεργοποιεί το δονούμενο μοτέρ.

Σε μελέτη σε ζώα, οι ερευνητές έδειξαν ότι όταν το χάπι αρχίσει να δονείται ενεργοποιεί μηχανοϋποδοχείς
που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο μέσω διέγερσης του  πνευμονογαστρικού νεύρου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα ορμονών τις περιόδους που η συσκευή δονούνταν και ανακάλυψαν ότι αντικατόπτριζε το μοτίβο απελευθέρωσης ορμονών που ακολουθεί ένα γεύμα, ακόμα και όταν τα ζώα είχαν νηστέψει.

Οι ερευνητές στη συνέχεια δοκίμασαν την επίδραση της διέγερσης στην όρεξη των ζώων.

Διαπίστωσαν ότι όταν το χάπι ενεργοποιούνταν για 20 λεπτά πριν προσφερθεί τροφή στα ζώα, αυτά κατανάλωναν 40% λιγότερο σε σχέση με όταν δεν ήταν ενεργοποιημένο. Τα ζώα επίσης αύξησαν το βάρος τους πιο αργά τις περιόδους που τους δόθηκε το χάπι.

Η αλλαγή στη συμπεριφορά είναι βαθιά, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η τρέχουσα εκδοχή αφορά δόνηση για 30 λεπτά μετά την άφιξη στο στομάχι, αλλά οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν τη δυνατότητα να το προσαρμόσουν ώστε να παραμένει περισσότερο στο στομάχι και να ενεργοποιείται και να κλείνει ασύρματα.

Σε ζώα, το χάπι πέρασε τον πεπτικό σωλήνα σε 4-5 ημέρες.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα ζώα δεν είχαν σημάδια απόφραξης, διάτρησης ή άλλη επίπτωση όταν το χάπι βρισκόταν στον πεπτικό σωλήνα.

Σύμφωνα με την Srinivasan, οι κάψουλες του  MIT θα μπορούσαν να παραχθούν με κόστος που θα τις έκανε διαθέσιμες σε ανθρώπους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιο ακριβές θεραπείες.

Μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα είναι σημαντικές ώστε να μάθουμε περισσότερα για την ασφάλεια της συσκευής και για τη διαπίστωση του καλύτερου χρόνου κατάποσής της πριν το γεύμα και το πόσο συχνά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές