Το ChatGPT μπορεί να είναι χρήσιμο και βολικό εργαλείο για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν διατροφικές πληροφορίες για συγκεκριμένα τρόφιμα, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ο Yen Nhi Hoang, του Taipei Medical University, εξέτασε την αξιοπιστία της τεχνητής νοημοσύνης στην παροχή πληροφοριών όσον αφορά την ενέργεια και τα μακακροθρεπτικά συστατικά 222 τροφών -βρετανικών και κινέζικων.

Συγκρίθηκε η αξιοπιστία του  ChatGPT-3.5 (chatbot 1) και ChatGPT-4 (chatbot 2) για πληροφορίες στις θερμίδες και το μακροθρεπτικό περιεχόμενο.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντικές διαφορές μεταξύ διατροφολόγου και υπολογισμών της Τεχνητής Νοημοσύνης για το περιεχόμενο σε ενέργεια, λιπαρά και υδατάνθρακες αλλά υπήρχε σημαντική διαφορά στον υπολογισμό των πρωτεϊνών.

Και οι 2 εκδοχές του ChatGPT έδωσαν ακριβές περιεχόμενο ενάργειας για περίπου 35 - 48% των 222 τροφίμων. Το Chatbot 2 είχε καλύτερη επίδοση από το chatbot 1, αλλά υπερεκτίμησε την πρωτεΐνη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμο και βολικό εργαλείο για ανθρώπους που θέλουν να έχουν πληροφορίες για την ενέργεια και τα μακροθρεπτικά των τροφών τους.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού