Eρευνητές του Tulane University School of Medicine, ανέπτυξαν υποσχόμενο νέο μοντέλο για τη μελέτη μύκητα που προκαλεί πνευμονία και είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί στο εργαστήριο.
Κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν κομμάτια ιστού πνευμόνων κομμένων με ακρίβεια, για να μελετήσουν είδη πνευμονοκυστίτιδας- μύκητα που προκαλεί πνευμονοκυστική πνευμονία σε ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά.
Η καινοτομία ξεπερνά σημαντικό εμπόδιο στην έρευνα των μυκήτων-τη δυσκολία ανάπτυξης του παθογόνου εκτός ζωντανού πνεύμονα- επομένως οι επιστήμονες μπορούν πιο εύκολα να δοκιμάσουν φάρμακα για την καταπολέμηση της λοίμωξης.
Ο μύκητας κατατάχθηκε πρόσφατα στα top 19 μυκητησιακά παθογόνα προτεραιότητας από τον ΠΟΥ.
Ο Dr. Jay Kolls, δήλωσε ότι η πνευμονοκυστίτιδα είναι πιθανόν η πιο κοινή μορφή μυκητιασικής πνευμονίας στα παιδιά και προσπάθειες καλλιέργειας αυτού του οργανισμού σε μεγάλο βαθμό δεν ήταν επιτυχείς.
Επομένως δεν υπήρχαν νέα αντιβιοτικά για 20 χρόνια, καθώς πρέπει να δοκιμαστούν σε πειράματα σε ζώα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιστό ποντικών για να καλλιεργήσουν 2 τύπους του μύκητα πνευμονοκυστίτιδας για έως 14 ημέρες. Η ανάλυση έδειξε ότι ο μύκητας επέζησε στο μοντέλο.
Επιβεβαίωσαν τη δυνατότητα του μοντέλου για in vitro δοκιμές φαρμάκων.
Όταν αντιμετωπίστηκε με τα φάρμακα trimethoprim-sulfamethoxazole και echinocandins, η έκφραση των γονιδίων της πνευμονοκυστίτιδας μειώθηκε, δείχνοντας επιτυχή στόχευση του μύκητα.
Η τεχνική δημιουργεί με αξιοπιστία πολλά ομοειδή δείγματα πνευμονικού ιστού για πειράματα από έναν πνεύμονα, επιτρέποντας πειράματα υψηλών δυνατοτήτων.
Τα αποτελέσματα δημοσιευτήκαν στο mBio.
Πηγές:
mBio.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια